Pihenőparkot csinálnak egy régi KATOLIKUS temetőből Mindszenten – TERMÉSZETESEN NEM ZSIDÓBÓL…

Pihenőparkot csinálnak egy régi KATOLIKUS temetőből Mindszenten – TERMÉSZETESEN NEM ZSIDÓBÓL…

Mivel a mindszenti régi temetőben utoljára a kilencvenes évek közepén temettek el bárkit, időszerű a terület újragondolása. A helyi képviselő-testület úgy döntött, hogy a kereszteket elviszik, a halottakat viszont a földben hagyják, így alakítanak ki a területen pihenőparkot.

A temetőben utoljára az ötvenes években nyitottak meg új sírhelyet, a rátemetési lehetőség pedig 1995-ben megszűnt. A hozzátartozóknak akkor feljánlották, hogy elhunyt szeretteik földi maradványait áttemettetik egy másik mindszenti köztemetőbe. A Délmagyar.hu azt írja, hogy 2001-ben az akkori képviselő-testület Kegyeleti Emlékparkká alakította át a temetőt.

Hírdetés

Most, hogy a sírkertből parkot csinálnak, 770 keresztet kell a helyszínről elvinni, ezeknek a többségénél már évtizedek óta nem járt hozzátartozó. A továbbra is látogatott keresztek mennek a másik, önkormányzati tulajdonú temetőbe, a hozzátartozók nélkül maradt kereszteket pedig egy raktárban helyezik el.

A bizarr az egész történetben az, hogy nincs pénz a holttestek exhumálására, ezért úgy építik majd ki a pihenőparkot, hogy az elhunytak valamennyien a földben maradnának. Az exhumálás költsége 50 millió forint körüli összegbe kerülne, ez a település éves adóbevételének a 30 százalékát vinné el. Pályázatot sincs ilyen célra.

A tervek szerint a területen lévő fákat meghagyják, felújítják a sétányokat, illetve padokat helyeznek el. A jogszabályok szerint csak erre van lehetőség, amíg a végleges megoldásra, az exhumálásra nem tudnak forrást biztosítani.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »