Piarista hulladékgyűjtési akció a Hármashatárhegyen

Piarista hulladékgyűjtési akció a Hármashatárhegyen

Hulladékgyűjtési akciót szervezett június 1-jén a budapesti Piarista Gimnázium. A fenntarthatósági témanap keretében meghirdetett program alkalmával az iskola több száz diákja és a tantestület tagjai összesen tíz útvonalat jártak be, és ötvenzsáknyi szemetet gyűjtöttek. A végállomás a Hármashatárhegyi repülőtér volt, ahol közös imával és játékkal zárták a napot.

A tanárok és diákok közös szervezésében megvalósuló program célja a környezettudatos életre nevelés: a fiatalok figyelmének ráirányítása a teremtett világ gondozására, a természet értékeinek megbecsülésére, mindemellett pedig környezetvédelmi ismereteiket is gazdagíthatták. A program egyúttal remek lehetőséget kínált a hosszú online tanulást követően az egész iskola megmozgatására.

A hulladékgyűjtésbe az iskolaújság szerkesztősége is bekapcsolódott. Munka közben kérdezgették az akcióban részt vevő diákokat és tanárokat a programról. Személyes hangvételű beszámolójuk a Piarista Gimnázium hivatalos blogján, a PiariNsta oldalán ITT olvasható.

A hulladéktermelés, illetve a nem megfelelő újrahasznosítás komoly probléma, amellyel jelenleg nagyon nehezen tudunk megbirkózni. Idén Magyarországon eddig 874 666 tonna szemetet termeltünk. A világon átlagosan több mint 2 milliárd tonna szemét keletkezik évente – mindez elég ahhoz, hogy 800 000 darab 50 méteres medencét színültig töltsünk vele. A World Bank által készített kutatások szerint ez a szám 2050-re elérheti az évi 3,5 milliárd tonnát, ezzel közel élhetetlenné téve a földet. Bár talán már ez a rengeteg vészjósló adat is elég lenne a probléma szemléltetésére, még egy dolgot azonban érdemes megemlítenünk a kérdés tárgyalásakor: jelenleg a hulladékok csupán 16 százaléka kerül újrahasznosításra.

A budapesti Piarista Gimnázium tanárai és diákjai egyaránt fontosnak tartják a környezettudatosságot. Az iskola munkarendje – még akkor is, ha a tanárok nagy igyekezettel érdekes, változatos órákat próbálnak tartani – meglehetősen egyhangú. Tanórák és szünetek sorjáznak hasonló ritmusban hónapokon keresztül, nap mint nap. Ha egy fontos ügynek nagyobb hangsúlyt akarunk adni, akkor azt ki kell szakítanunk ebből a megszokott munkarendből, valami gyökeresen mást kell csinálnunk.

„A mi iskolánk esetében, amely a főváros közepén van, még inkább indokolt, hogy kimozduljunk az erdőbe, amikor a teremtésvédelemmel, fenntarthatósággal kapcsolatos napot szervezünk” – mondta el Horváth Bálint igazgató, hozzátéve: „azt gondolom, hogy a katolikus iskolának ez a terület egyre fontosabb lesz. A Laudato si’ kezdetű enciklika hiánypótló szöveg, hiszen a fenntarthatóság, a környezetvédelem kérdéseit tágabb perspektívába helyezi. Lelkesítő olvasni Ferenc pápának ezt a teremtett világról szóló dokumentumát. A vallásos nevelésünknek egy újabb, fontos dimenziója ez, amely a korábbi évtizedekben talán nem kapott megfelelő hangsúlyt.”

Hírdetés

Sághy Ádám hittanszakos tanár arról számolt be, egy óra alatt mennyi szemetet sikerült összeszednie osztályával az egyébként szeméttől látványra nem éppen duzzadó területen: „Rengeteget! Nagyon büszke vagyok az osztályra. Borzasztóan fontosnak tartom, hogy a környezetünket és a teremtett világot a magunk lehetőségeinkhez képest tisztán és élhetően tudjuk tartani. Ez közösségépítés és a környezet megmentése egyszerre” – fogalmazott. Hangsúlyozta: „Érdemes tudatosítani magunkban, mit miért teszünk; csak azért, mert társadalmi nyomásként kötelező erejűnek érezzük az ilyen megmozdulásokat, vagy azért, mert valóban látjuk értelmét és fontosnak tartjuk?

Ez a nap pont arra jó, hogy a diákok felfogják a kérdés súlyát és tudatosítsák felelősségüket. Nem elhanyagolható része a mai napnak a közösségépítés sem, valamint a példamutatás.”

Az akciót a tanári kar és a diákok is egyaránt sikeresnek könyvelhették el, hiszen közel ötven zsáknyi szemetet sikerült összeszedniük a hármashatárhegyi erdő környékén. Az akcióban tüsténkedő diákok számára fontos tapasztalat is volt a hulladékgyűjtés, hiszen nehezen érthető meg, hogy miért van ennyi szemét az erdőben. „Sajnos sok emberben nem tudatosul, hogy ez a következő nemzedékeknek fog nagyon nagy gondot okozni, nem nekik. Az emberekből a kulturáltság és a jóra való odafigyelés hiányzik” – fogalmazott az egyik résztvevő. 

A piaristák több hasonló, fenntarthatósággal kapcsolatos programot is terveznek a jövőben, hogy az iskola tanulói számára további mankókat biztosítsanak a környezettudatossággal kapcsolatban.

Forrás: Budapesti Piarista Gimnázium

Fotó: Márkus Roland, Szőke-Brandt Áron

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »