Pharaon: saját fejére hozhat bajt Németh Szilárd

Minősített adatokat tartalmazó nemzetközi iratokat hozott nyilvánosságra Juhász Péter – ezt állította korábban Németh Szilárd, miután az Együtt alelnöke nyilvánosságra hozott egy kormányzati iratot. A kiszivárgott dokumentumon azt olvashatjuk: Pintér Sándor a szaúdi királyság hivatalos állásfoglalását kérte Ghaith Pharaonról. Az iratban összegezték Pharaon magyarországi tevékenységét is. Erről már sokat megtudhattunk az utóbbi időkben: a Pharaonról elnevezett cégeké lettek a seregélyesi és hőgyészi kastélyok, a József nádor téri Postabank-székház (ez ráadásul Tiborcz Istvánhoz kötődő cégtől), sőt, az Orbán Viktor budai ingatlanával szemközti épület is. Múlt héten megírtuk, a Mol is bevásárolta magát Pharaon olajvállalatába, de a Magyar Nemzeti Kereskedőházzal is közös részvénytársasága van egy Pharaon-cégnek. Mindezt úgy, hogy az Egyesült Államok hatóságai Pharaont 1991 óta körözik. Egy 2002-es francia jelentés pedig azt írta a milliárdosról: kapcsolatban áll az al-Kaida által is használt iszlám pénzügyi hálózattal.

 Juhász nem tudott minősítet adatról

A kormánypárti politikusokat viszont úgy tűnik, Juhász tevékenysége jobban aggasztja. Az Együtt alelnöke viszont arról beszél a Magyar Narancs csütörtöki számában: nem tudott arról, hogy minősített adatokról lenne szó, és életszerűtlennek is tartja, hogy ezt semmilyen formában ne jelölnék a lapokon. Juhász szerint az is nehezen elképzelhető, hogy Pintér minősített adatokat küldjön levélben a szaúdi nagykövetnek, miközben annak országa például a NATO-nak sem tagja.

Az sem elképzelhetetlen, hogy maga a levelezés ténye volt titkosított, és ebben az esetben a küldeményen nincs jelzés – ezt már a TASZ adatvédelmi programvezetője, Koncsik Anita mondta a Narancsnak. Viszont a minősített adat közzétevője csak akkor vonható felelősségre, ha tudott ennek tényéről. Viszont ha Németh tudott visszaélésről, tájékoztatási kötelezettségének pedig tíz napon belül nem tett eleget, akkor ő maga is számon kérhető a szabálysértési törvény alapján. A Narancs próbálta erre figyelmeztetni Némethet, de ő nem reagált.

Hírdetés

Vizsgálódtak, mégsem léptek, most pedig tagadnak

Németh viszont így elárulhatta magát: ha az irat valós, megdőlnek a kormánynak azon állításai, miszerint nem is biztos, hogy két külön Pharaonról van szó. Korábban megírtuk, Németh ezen állításának könnyűszerrel utána lehetne járni egy ujjlenyomat-vizsgálattal. Ugyanakkor Kontrát Károly már arról beszélt a Magyar Időknek: ha Pharaon azonos a körözési listán szereplő személlyel, akkor Magyarországra lépve azonnal elfogják. Kontrát ráadásul azt is mondta, hogy ilyen nevű személy nem tartózkodik Magyarországon. Beszámoltunk róla, Kontrát csak arról nem beszélt, miért nem fogták el akkor Pharaont, amikor itt járt. Például egy korábbi falunapon, amiről fotók is megjelentek a Seregélyesi Kisbíróban.

Amerika jóbarátja, akit Amerika köröz

Ugyanakkor gyanakvásra adhat okot, hogy Pharaont valóban nem akarják olyan nagyon elfogni az amerikaiak. Erre utal, írja a Narancs, hogy az FBI kérésére olasz rendőrök már 2006-ban átkutattak egy Szicília melletti jachtot. Pharaon épp nem volt a fedélzeten, a hajót pedig útjára is engedték. A milliárdos amúgy is a vizek szerelmese: szerdán már megírtuk, szintén a Narancs értesülése szerint Mészáros Lőrinccel is hajózott együtt Pharaon.

Nyugati lapok már felvetették, hogy az Egyesült Államok is tétlenkedhet. Nem is lenne meglepő, 2008-ban, a Bush-kormány alatt például üzemanyag-szállítási szerződést kötött Pharaon a hadsereggel.

Érdekes választ kapott az ORFK-tól is a Narancs: eszerint együttműködnek külföldi bűnüldöző szervekkel Pharaon kézre kerítésében, de nem értesültek Pharaon beutazásáról. A kettőt egymással és Pharaon korábbi hazai tevékenységével igen nehezen lehet csak összeegyeztetni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »