Petrás fellépése a Dohány utcai zsinagógában hazugságok miatt lett letiltva

Petrás fellépése a Dohány utcai zsinagógában hazugságok miatt lett letiltva

Úgy kezdődött ez az egész őrület, hogy a Muzsikás együttes fel fog lépni a Zsidó Kulturális Fesztiválon. A zenekar vendégművészként elhívta Petrás Mária népdalénekest is a Dohány utcai zsinagógába. Majd ezt a meghívást pénteken kiszúrta a Népszava egyik olvasója a budapesti Lovas Tamás, aki szerint a Muzsikás együttes hatalmas hibát követett el.

Egyrészről Petrás Mária a József Attila-díjas költő Döbrentei Kornél felesége. Márpedig Tamás szerint Döbrentei antiszemita. Másrészről állítólag Petrás Mária az erdélyi Wass Albert verseit szavalta a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom által szervezet Magyar Sziget-nevű kulturális rendezvényen. Ez ugye dupla bűn, hiszen nem csak Wass Albert, hanem a Magyar Sziget is rossz, antiszemita és a többi. Mi több Petrás Mária egy videón, az egyik előadásán állítólag „egy jót buzizott”.

A Népszava hűséges olvasója, Lovas Tamás levelében felelősségre vonta a szervezőket, majd utasítást adott: „a józanész azt diktálná, hogy mondják vissza Petrás Mária fellépését. Én még reménykedem.”

Ugyanaznap az MSZP-közeli engyelito.blog.hu oldalán Krantz A. István is kiakadt és kínos kérdéseket tett fel „tehet-e arról valaki, hogy testvére, Petrás János egy nyíltan rasszista, homofób, antiszemita zenekar, a Kárpátia frontembere?” Hozzátette: „tehet-e arról valaki, hogy férje egy virtigli antiszemita, aki ha a helyzet úgy kívánja, izraeli zászlót éget, ha a helyzet úgy kívánja, nagy nyilvánosság előtt zsidózik egy ízeset? Valószínűleg nem, bár az együttélés ténye egy ilyen emberrel felveti annak a lehetőségét, hogy a kedves feleség mégis csak közösséget vállal vele, ergo elfogadja, mi több legitimálja hites ura, Döbrentei Kornél antiszemitizmusát.”

Krantz nagyvonalúan eltekint a fenti „két aprócska életrajzi ténytől”, de azon a kérdésen nem tud túllépni, hogy: „meg lehet-e hívni fellépőnek a Zsidó Kulturális Fesztiválra egy olyan énekest, aki fellépett azon a Magyar Szigeten, ahol többek között az Egészséges Fejbőr, a Magozott Cseresznye, a már fent említett Kárpátia, tehát nem kicsit neonáci zenekarok adja a talpalávalót a suttyó náci közönségnek?

Hírdetés

Mellesleg Petrás Mária itt a Szigeten lép fel, nem a Magyar Szigeten, hanem a Hajógyári-szigeten, a Gerendai féle rendezvény nulladik napján

Böjte József a Zsidó Kulturális Fesztivál művészeti vezetője megadta a választ, ráébredt arra, hogy hiba csúszott a rendszerbe a  szombati nyugalomnapon kiadott egy közleményt miszerint „sajnálom, nem tudtam, de a megkapott dokumentumok alapján meggyőződtem arról, hogy a művésznő részt vett olyan rendezvényeken, amelyek szélsőjobboldali jellege méltán váltott ki ellenérzést a zsidó közösség körében. Fellépését lemondtuk. Petrás Mária belátta, hogy bár csupán csak énekelt, de ezek a tények ilyen erős érzelmeket váltottak ki, ezért nem lép fel a Zsinagógában.”

Időközben kiderültek a tények, tehát

Hamar Dániel, a Muzsikás együttes zenésze az Index.hu cikkére reagált. Levele szerint Petrás Mária „emlékezete szerint” nem a Magyar Szigeten lépett fel Verőcén, hanem az Erdélyiek Világtalálkozóján, verseket soha nem olvas fel, mert énekesnő. Szereplését a  Zsidó Kulturális Fesztiválon nem ő mondta le, ő egy csángó balladával készült.

Másrészről az alfahir.hu felhívta Petrás Jánost aki elmondta, hogy nem áll rokonságban Petrás Máriával, de munkássága miatt tiszteli őt. Harmadrészt Döbrentei Kornél nem égetett soha izraeli zászlót, ezt egy M. Giorgio Richard nevű kétes egyén cselekedte meg. Negyedrészt, de nem utolsósorban Petrás Mária a Magyar Szigetnek nem is volt fellépője. Ellenben részt vett az „Erdélyország az én hazám” – fesztiválon, mint fővédnök. Ez a fesztivál Verőcén, a Csattogó völgyben van, mint a Magyar Sziget. Elképzelhető, hogy az antifasiszta logika szerint mindenki fasiszta, aki verőcei, hiszen a település lakossága vendégül látta a Magyar Sziget táborát, mindenki náci, aki a Csattogó völgybe elutazott, pláne aki jól is érezte magát. Ugyanakkor aki ezt kijelenti az egy idióta barom, kétséget kizáróan.

Petrás Mária letiltása a Népszabadság címlapos értesülései szerint még a MAZSIHISZ körebein is vitát gerjesztett, elképzelhető, hogy a közösségen belüli hatalmi vetélkedés utódvédharcairól van szó. A hitközség egyik magas rangú tisztségviselője szerint az ügyet túldimenzionálták. A baloldali lap nem találta nyomát annak sem, hogy Petrás Mária jót buzizott volna. Ráadásul Petrás Mária zenei hozzáértéseit még a botrányt előidéző Népszava-olvasó sem vonta kétségbe. A Népszabadság szerint amúgy másfelől az, hogy kinek a rokona, testvére vagy felesége, Petrás Mária erkölcsi megítélését tekintve amúgy is tökéletesen közömbös. Szerintünk is.Úgyhogy felmerül a kérdés, hogy akkor

mire fel tört ki ez a hisztéria?


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »