Petőfivel szavaltunk és daloltunk Rimaszombatban

Petőfivel szavaltunk és daloltunk Rimaszombatban

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Rimaszombati Területi Választmánya a Petőfi 200 Emlékév zárórendezvényeként Petőfivel szavalunk és dalolunk címmel összejövetelt szervezett a rimaszombati Csillagházban november 13-án.

November 13-a éppen a magyar nyelv napja volt, így különösen szép rendezvénynek lehettek részesei az iskolák képviselői, akik egy felhívásra jelentkezve kerültek a programba, hogy bemutassanak egy szeletet Petőfi költeményeiből.

Gyurán Ágnes, az SZMPSZ Rimaszombati Területi Választmányának elnöke köszöntötte a megjelenteket, s átadta a műsor vezetését Sebők Valériának, aki öt blokkban állította össze a műsort, s ahogy elmondta, nagy színes mezei csokrot kötnek ezzel az emlékműsorral.

Páko Mária és a Mákvirágok a Befordúltam a konyhára és az Itt van az ősz, itt van újra című verset énekelték el. A János vitéz 1. és 2. énekét a Tompa Mihály Református Gimnázium secundósai mutatták be. A Kárpátia által megzenésített Egy rózsaszál szebben beszél… című dalt a Rimaszécsi Alapiskola két diákja, Dunko Ádám és Lázók Dávid énekelték el, felkészítőjük Brindza Adriána volt.

A második blokkban a Tompa Mihály Alapiskola kórusa mutatkozott be Arany Nikolett vezetésével a Fa leszek, ha… és az Alku (Juhászlegény…) megzenésített versekkel. Őket követték a Szeget szeggel dramatizációval a Huncutkák – a Heuréka Magán Művészeti Alapiskola és a Bátkai Alapiskola csapata Hencz Annamária vezetésével. Majd A négyökrös szekér című verset adta elő Sárközi Angelo, a Kereskedelmi és Szolgáltató Szakközépiskola diákja.

Hírdetés

A következő részben a Tompa Mihály Református Gimnázium kamarakórusát hallhattuk Sósik Szilárd felkészítésében, akik a Távolból című verset énekelték el hegedűkísérettel. Az Anyám tyúkja című verset Vincze Áron mondta el a feledi Szombathy Viktor Alapiskolából, felkészítője Simon Katalin volt. Az Alföld című verset a TMRG diákja, Szabó Réka adta elő, felkészítője Majercsik Mária. A harmadik blokkot a nagybalogi gyerekek zárták Pató Pál című előadásukkal, melyet Pál Gabriella rendezett.

A negyedik blokk elején ismét Sárközi Angelót hallhattuk a Dicsőséges nagyurak című verssel. Majd a Szülőföldemen című vers következett Reiter Bence előadásában, aki a Tompa Mihály Alapiskola diákja, felkészítője Lukács Veronika. Kovács Dorina az Ez a világ amilyen nagy című verset énekelte Páko Mária felkészítésében és az Örömzene műhely vezetőjének kedvenc, fehér gitárján játszva. Busa Veronika, a Rimaszécsi Alapiskola tanulója a Reszket a bokor, mert… című verssel készült Sósik Erika vezetésével, míg Ádám Gábor a TMAI-ből a Minek nevezzelek verset mondta, felkészítője Lukács Veronika volt.

Az ötödik blokk a feleséghez írt versekkel zárult. A Szeptember végén című verset Váradi Réka mondta a Rimaszécsi Alapiskolából, felkészítője: Brindza Adriána. Az Egy gondolat bánt engemet című verset Antal Márk adta elő a TMRG-ból, felkészítője Majercsik Mária. Majd egy különleges előadás következett előbb szavalatban, aztán énekben hallhattuk a Szeretlek kedvesem című verset Jozef Mikulec gitárkíséretével. Szavalt Horváth Sándor a Rimaszécsi Speciális Alapiskolából, felkészítője Dulay Olívia. Végül énekelt Rák Magdaléna, aki maga zenésítette meg a verset.

Összesen tehát 20 remek produkciót láthattunk. A résztvevők azon túl, hogy Petőfire emlékeztek, közösen is énekeltek, ahogy fokozatos csokorba gyűjtötték a remekeket. Mindennek a megkoronázásaként együtt átvonultak a Tompa Mihály térre, ahol megkoszorúzták Petőfi Sándor szobrát.

A SZMPSZ Rimaszombati Területi Választmányának működését a Bethlen Gábor Alap Zrt. támogatta.

(Pósa Homoly Erzsó/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »