Petőfi-szobrot avattak Szkopjéban

Petőfi-szobrot avattak Szkopjéban

A szobrot a Magyar Nemzeti Tanács adományozta. Petőfi-szobrot avattak fel vasárnap délelőtt Szkopjéban. Az alkotás a nemrég elkészült Petőfi téren kapott helyet, melyet a Magyar Nemzeti Tanács adományozott a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezetének és a helyi magyaroknak.

A Szkopjéhez tartozó Kisela Voda önkormányzata és a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezete között immár hosszas időre visszanyúló együttműködés áll fenn, amely még 2012-ben kezdődött, a Dracsevo lakónegyed Petőfi Sándorról elnevezett utca sarkán felállított emléktábla leleplezésével. Az együttműködés csúcspontjának számít a most átadott Petőfi Sándor mellszobor és a tér.

Sutus József, elnök, Macedóniai Magyarok Teleház Szervezete: „Az itteni magyaroknak van most már egy olyan helye, ahol minden évben és minden fontos alkalommal tudunk találkozni, ki tudjuk fejezni a nemzet iránti szeretetünket és elkötelezettségünket.”

A szobrot a Magyar Nemzeti Tanács adományozta, melyet Lantos Györgyike Sára szobrászművész alkotott meg. Magyar Nemzeti Tanács is szoros kapcsolatot ápol a diaszpórában élő magyar szervezetekkel. Ennek a sokéves sikeres együttműködésnek a megkoronázása most ez a szoboravató – emelte ki Kabók Erika az MNT képviseletében. „Több ez a szobor, mint puszta műalkotás ennek jelentősége van. Egyfelől erősíti a macedóniai magyarok identitását a jövőben. feltételezem, hogy ez lesz a március 15-i vagy egyéb nemzeti ünnepek, találkozók helye és az emlékezés helye, de ezen kívül a macedón magyar barátságot is erősíti.”

Hírdetés

A Magyar Kormány is kiemelten támogatja a határon túli magyarokat. Szilágyi Péter Magyarország nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára kiemelte, a Magyar Kormány szeretné összetartani és támogatni a mindazt a 15 millió magyart, akik határon innen vagy határon túl laknak. „Számunkra Petőfi Sándor maga a magyar történelem, a magyar kultúra mi magunk vagyunk, hiszen a magyar szabadságnak a költője Petőfi Sándor, úgyhogy öröm az, hogy ezer kilométerre Budapesttől itt ma Szkopjéban ezt a teret, ezt a szobrot felavattuk.”

Az esemény ideje alatt egy kopjafát is felavattak, melyet a magyarországi Igal önkormányzata adományozott.

Forrás: PannonRTV

The post Petőfi-szobrot avattak Szkopjéban appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »