Petíció a magyar irodalom ellehetetlenítése ellen

Petíció a magyar irodalom ellehetetlenítése ellen

Eddig is az irodalomra szánt átlagos támogatások többszörösét kapta meg Orbán János Dénes, a Magyar Idők rovatvezetőjének íróakadémiája. Most így az év vége felé közeledve, „karácsonyi ajándékként” 400 millió forintot ítéltek meg a kormányközeli szervezetnek. A kft. induló költségvetése 150 millió forint volt, amelyből Orbán bevallása szerint mintegy 60 milliót költhettek el az íróakadémiára. Az év végi kormányzati pénzosztás azonban a többi írószervezetet minimálisan érintette.

Hírdetés

Ráadásul, ha ez nem lenne elég a kormány döntése értelmében Schmidt Mária vezetésével jöhet létre a Nobel-díjas magyar íróról, Kertész Imréről elnevezett intézmény, amelyre egymilliárd forintot szánnak. A forrás átcsoportosítása a keddi Magyar Közlönyben jelent meg, alaposan elrejtve.

Lapunk munkatársa, Pion István kezdeményezésére most petícióban követelik az Orbán János Dénes íróakadémiája mögött álló Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. 2017-es működésére szánt 400 millió forintos támogatásának valamint a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány számára, a Kertész Imre Központ létrehozására megítélt 1 milliárd forint visszavonását. A civil kezdeményezés létrehozói azt szeretnék elérni, hogy a „szakmai szervezetek bevonásával osszák újra ezt az 1 milliárd 400 millió forintot azon irodalmi szervezetek, folyóiratok és műhelyek között, amelyek forráshiányban szenvednek, és amelyek azt valóban megérdemlik.”

A petíciót itt lehet aláírni. 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »