Péteri László: Elcsalták Lőrincz meccsét!

Péteri László: Elcsalták Lőrincz meccsét!

Noha már több mint 24 óra telt el Lőrincz Viktor botrányos bronzmeccse óta, a kedélyek továbbra sem csitulnak az ügyben. A 2014-ben a világ legjobb bírójának választott Péteri László szerint egyértelmű csalás történt, míg a hazai szövetség bejelentette, érmesként kezeli a 85 kilós kötöttfogású birkózót.

– A teljes magyar riói program

Még nagyon sokáig téma lesz a birkózóversenyeken bíráskodók tevékenysége, aminek a kötöttfogásúak 85 kilós küzdelmeiben Lőrincz Viktor is áldozatul esett. Mint korábban megírtuk, a ceglédi birkózó hiába volt jobb német ellenfelénél, a szőnyegbíró fél perccel a vége előtt, Lőrincz 3-2-es vezetésénél érthetetlen módon megintette a magyart, aki így a megérdemelt bronz helyett be kellett hogy érje az ötödik hellyel.

Sokan hiányolták azóta is, hogy a nyilvánvaló részrehajlás ellen miért nem óvott a magyar szövetség. Nos, az MBSZ által kiadott közleményből kiderült, erre lehetőségük sem volt.

„Viktor kiválóan, kezdeményező szellemben és okosan birkózott, mindent megtett a bronzérem elnyeréséért. Ugyanakkor a mérkőzésvezetők sajátos döntései miatt vitatható végeredmény született. A nemzetközi szövetség (UWW) hatályos szabályzata szerint óvás nem létezik, a szőnyegen kihirdetett eredmény semmiféle módon nem változtatható meg. Ennek ellenére a Magyar Birkózószövetség a MOB-bal egyeztetve jelzi aggályait az UWW vezetése felé, és megvizsgálja az esetleges egyéb jogorvoslatok lehetőségét. Az MBSZ teljes mellszélességgel kiáll Lőrincz Viktor mellett, akit a hazai birkózótársadalom az olimpia hőseként s egyben érmeseként tisztel” – olvasható a közleményben.

A vitatott ítélet: egyértelműen látszik a képen, hogy Lőrincz Viktor könyök fölött fogta meg ellenfele karját, amiért a szabályok szerint nem jár büntetés

A napközben különböző találgatások láttak napvilágot, ám legközelebb az igazsághoz vélhetően a 2014-ben a világ legjobb bírójának megválasztott Péteri László járt. A magyar szakember a Kossuth rádiónak nyilatkozva elmondta, ilyen és ennyi hibával kizárólag szándékosan lehet bíráskodni.

„Egyértelmű, hogy nem lehet véletlen bírói hibáknak tekinteni a történteket. Ennyit nem lehet tévedni, amit a bírók csináltak, az szándékos elvezetése volt a mérkőzésnek. A szabály azt írja elő, hogy mindkét versenyzőnek esélyt kell adni, hogy a meccsen belül parterhelyzetben pontokat szerezzen. Amikor már megvan a kellő pont, a bírónak nem szabad belenyúlnia a meccsbe. Nem értettem, miért Viktort noszogatta folyton, hogy szabályosan birkózzon, hiszen ment előre. Utólag persze összeraktam a képet. A Nemzetközi Birkózó Szövetség (UWW) bíróbizottságának elnöke német, a honfitársainak hétfőn még nem volt érmük a sportágban, a bíró pedig határozottan hozzásegítette őket, hogy legyen. Csak azt nem értem, hogy a szlovén szőnyegelnök miért asszisztált mindehhez” – jelentette ki interjújában Péteri.

Az eredményhirdetés, amit nem nagyon felejtünk egyhamar

Óvni tényleg nem lehet, a szőnyegen kihirdetett eredményen nem változtat senki, maximum annyi történhet Péteri szerint, hogy a nagy felzúdulás miatt a nemzetközi szövetség vezetősége esetleg megvizsgálja a mérkőzést, ez alapján pedig szankcionálhatja a bírók tevékenységét.

„De ezáltal nem kerül érem Viktor nyakába” – tette hozzá.

 

Nagy hiányzó

Péteri esete is igencsak érdekes, hiszen két éve megválasztották a világ legjobb bírójának, aztán furcsa mód mégsem lehet ott Rióban. Mint elárulta, tavaly a teheráni világkupa-versenyen vezetőbíróként tevékenykedett az Oroszország-Azerbajdzsán döntőn, amelynek egyik mérkőzésén egy orosz világbajnok birkózót szabálytalanság miatt – jogosan, az összes bírókollégájával egyetértésben – leléptetett. A Nemzetközi Birkózó Szövetség (UWW)  orosz alelnöke, Mihail Mamjasvili – korábbi olimpiai, világ-, és Európa-bajnok – ezt nem fogadta örvendezve. Az eset óta minden alkalommal, amikor szóba került Péteri neve egy versennyel kapcsolatban, nemleges választ adott. A magyar bíró egyébként az egyre gyengülő sportdiplomáciánknak tudja be azt, hogy ilyesmit meg tudnak tenni a mieinkkel.

„A magyar birkózósportnak nincs olyan sportdiplomáciája, amilyen korábban volt. Azok az országok, akik ezen a területen úgy állnak, mint mi, ki vannak téve ilyen helyzeteknek. Amint ismét bekerülünk a nemzetközi szövetség elnökségébe, újra olyan erőteljesek leszünk, mint voltunk” – vélekedett Péteri László.

Mindenesetre bízzunk abban, hogy a magyarok elleni félrepontozás véget ér, és a két női – Sastin Marianna (63 kg) és Németh Zsanett (75 kg) –, valamint a két szabadfogású birkózónk – Veréb István (86 kg) és Ligeti Nagy Dániel (125 kg) – megkapja az egyenlő bánásmódot ellenfeleivel szemben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »