Peter Morvay: A cégek becsapnak minket, hiszen mindenhogy megvásároljuk tőlük az alantas termékeket

Peter Morvay: A cégek becsapnak minket, hiszen mindenhogy megvásároljuk tőlük az alantas termékeket

Amikor gyümölcsöket vásárolunk a szlovákiai szupermarketekben, akkor az egészséges darabokat általában az összenyomkodott, rothadó példányok közül válogatjuk ki, amelyeket a boltok alkalmazottai közül senki sem távolít el a dobozokból – ellentétben a szomszédos Ausztriával. Ahhoz, hogy az élelmiszerek kettős minőségéről a két szemünkkel győződhessünk meg, nincs szükség arra, hogy az Iglo halrudacskákat drága tesztelésekre vigyük a laboratóriumokba. (…)

 

Persze, előfordulhat az is, hogy az almák mindkét országban azonos minőségűek; a különbség azonban ott gyökerezik, hogy miképpen bánnak a gyümölcsökkel a boltokban. (…) A nyugati országokkal ellentétben a szlovákiai szupermarketek alkalmazottait sokkal rosszabbul fizetik és sokkal jobban leterhelik, így tényleg se idejük, se energiájuk nincs arra, hogy átválogassák a gyümölcsöket.

 

Csakhogy emögött egyrészt az eladás másfajta kultúrája, valamint a vásárlókhoz való másfajta hozzáállás is meghúzódik. Sőt, az egész mögött olyan vásárlók is meghúzódnak, mint a hazaiak, akik a fentebb említett bánásmódot ellenére másnap éppen úgy bemennek ugyanabba az üzletbe. Ezek a vásárlók azok, akik annak ellenére, hogy tudják, átverik őket, a jövőben is meg fogják vásárolni ugyanazt a márkájú halrudacskát.

 

Az élelmiszerek kettős minősége remek témát nyújt a közép-európai politikusok számára. Könnyen megfogható téma, ráadásul teljes egészében kielégíti a választók szellemi világát az igazságtalanságról, a kapitalizmus ocsmányságáról, valamint arról, hogy a nemzeti cégek nem mások, mint bűnszervezetek.

 

Hírdetés

(…)

 

Mindez azonban semmit sem változtat azon, hogy valóban reális problémáról van szó, ám azokkal a gondokkal szemben, amikkel a közép-európai társadalom küszködik – gazdasági elmaradottság, nem minőségi oktatás, korrupció, extrémizmus növekedése és a demokrácia veszélyeztetettsége – az élelmiszerek kettős minősége marginális problémának számít.

 

A politikusaink azért bújnak meg az élelmiszerek kettős minősége ellen folyó ádáz harcok mögött, mert a fontosabb problémákra vagy nincs megoldásuk, vagy egyenesen ők a súlyos problémák kirobbantói. Mi pedig értékeljük a harcukat, mivel megszabadítanak minket a felelősségvállalástól. Végül úgyis mi, vásárlók vagyunk azok, akik a boltban az adott termékek megvásárlásával biztosítjuk az adott céget arról, hogy igenis szükség van az adott termékek további gyártására.

 

DenníkN, Peter Morvay: Firmy nás podvádzajú, lebo od nich podradné potraviny aj tak kupujeme

 

The post Peter Morvay: A cégek becsapnak minket, hiszen mindenhogy megvásároljuk tőlük az alantas termékeket appeared first on Körkép.sk.


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »