Peter Bárdy: Szlovákia háborús övezetté válik

Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásával a szervezett bűnözés elleni harc új szintre lépett. Az egyik oldalon ott vannak azok az emberek, akik igyekeznek igazságot szolgáltatni, a másik oldalon pedig ott áll a maffia, az országot különbejáratú politikusaikkal kormányozni igyekvő oligarchák, és a kettő között az embereke, akik igyekeznek kihasználni a teljesen átláthatatlan helyzetet.

A Kuciak-gyilkosság első napjától kezdve azt mondtuk, hogy az támadás volt a demokrácia, a szabadság alapvető elvei ellen. És ha az állam és az emberek nem szegülnek ellen, nagy gondban leszünk.

(…) Robert Fico, aki nyilvános felszólalásaiban azt hazudja, hogy a Za slušné Slovensko megmozdulásai mögött Soros György áll, polarizálja a társadalmat. Mintha olajat öntene a tűzre. Több száz üzenetet kapunk újságírókként, amelyekben emberek felülve ennek a hazugságnak minket fenyegetnek. Robert Fico azt folytatja, amit harmadik kormánya idején is csinált.

A média támadásával, jelentőségének lekicsinylésével és heves kirohanásaival olyan atmoszférát teremt, amelyben a társadalom nagy része hajlamos figyelmen kívül hagyni egy oknyomozó újságíró meggyilkolásában rejlő veszélyeket. Párttársai szintén valótlanságokat állítanak, konspirációkat terjesztenek, miszerint a gyilkosság célja a kormány megbuktatása volt. Pedig ők maguk hozzáférnek a rendőrség által birtokolt bizonyítékokhoz, amelyek szerint a gyilkosság Ján Kuciak munkájával függött össze.

Hírdetés

Ha valami, akkor azok a bizonyítékok buktathatták volna meg a kormányt, amelyek Ladislav Bašternák adóspekulánshoz kötötte a kormányzatot, vagy épp Marián Kočnerhez, aki szerepel a maffialistán, vagy épp az a tény, hogy Fico közeli munkatársai – Trošková és Jasaň – közvetlen kapcsolatban álltak az olasz ’ndrangheta egyik emberével. A Smer kormányát egy sor korrupció ügy is megbuktathatta volna.

Ehelyett a médiát támadták, és lehetővé tették, hogy valaki Ján Kuciak meggyilkolása mellett dönthessen. Legyen az akárki, Szlovákia háborús övezetté kezd válni:

Szlovákia hatalmas bizalmi válságban van. (…) Az olyan politikusokat, mint Robert Fico, le kell váltani, és véget kell vetni a konspirációk gyártásának. Valóban háborús övezetté váltunk, ahol a szervezettbűnözés áll szemben az őt megállítani akaró emberekkel. És persze, ott vannak azok, akik csak meg akarják tartani a hatalmukat – bármi áron.

Aktuality.sk, Peter Bárdy: Slovensko sa mení na vojnovú zónu

Nyitókép: Aktuality.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »