Peruban meghosszabbították a tüntetések miatti szükségállapotot

A perui kormány az ország több térségében, köztük a fővárosban 30 nappal meghosszabbította a december óta tartó, halálos áldozatokat is követelő tüntetések miatt elrendelt szükségállapotot, a rendelkezés vasárnap lépett életbe.

Az El Peruano című perui lap által közölt rendelkezés szerint ez idő alatt a főváros, Lima mellett Cuzco, Puno és Callao térségében, Andahuaylas, Tambopata és Tahuamanu tartományban a rendőrség mellett a hadsereg felelős a rend fenntartásáért.

A Pedro Castillo volt elnököt támogató tiltakozásoknak már 49 halálos áldozata van.

Hírdetés

A megmozdulások a baloldali politikai újonc Castillo eltávolítása és letartóztatása után kezdődtek decemberben. A 2021-ben megválasztott elnököt azután vették őrizetbe, hogy december 7-én elrendelte az őt alkotmányos vádeljárással menesztő parlament feloszlatását, és rendeleti úton akart kormányozni, amit a kongresszus puccskísérletnek minősített. Castillo jelenleg börtönben van, lázadással vádolják, ő tagadja bűnösségét.

A Castillóhoz hű, főként az ország szegényebb, falusias vidékén élő peruiak azonnali választásokat, Castillo egykori alelnöke, Dina Boluarte lemondását, a volt elnök szabadon bocsátását, valamint az összecsapásokban meghaltak ügyének kivizsgálását követelik.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »