Pert nyertek az oltatlan hallgatók a marosvásárhelyi orvosi egyetemmel szemben

Pert nyertek az oltatlan hallgatók a marosvásárhelyi orvosi egyetemmel szemben

Nem kötheti zöld igazolványhoz a marosvásárhelyi orvosi egyetem vezetősége az egyetemisták órákon és gyakorlatokon való részvételét, illetve bentlakási helyeit – döntötte el a Szucsáva Megyei Törvényszék, ahová öt orvosis hallgató nyújtott be keresetet. Az egyetem vezetősége rövid közleményben tudatta, hogy tudomásul vette a bíróság döntését, és betartja azt, írja a Székelyhon.

A marosvásárhelyi orvosi egyetem vezetősége szeptember elején hozott határozataiban arról döntött, hogy a diákok csak úgy kapnak helyet a bentlakásban, és csak úgy vehetnek részt az órákon meg a gyakorlatokon, ha nem több mint 180 napja estek át a betegségen, vagy be vannak oltva.

A döntés ellen többször tiltakozó felvonulást szerveztek az egyetemisták, és több mint kétszáz diák aláírta azt a petíciót, amelyben kérték az egyetem vezetőségét, hogy vonja vissza döntését, erre azonban nem került sor.

Hírdetés

A Jászvásári Diákliga karolta fel öt orvosis egyetemista kérését és fordult a Szucsáva Megyei Törvényszékhez, kérve, hogy függessze fel a marosvásárhelyi orvosi egyetem vezetőségének döntését. A törvényszék első fokon elfogadta a kérést, és felfüggesztette a döntést, kimondva: nem lehet feltételhez kötni a diákok részvételét a felsőoktatási tevékenységeken.

A döntés nem jogerős, de végrehajtható, és a kihirdetés pillanatától hatályos.

A döntés közzététele után a Jászvásári Diákliga nyilvánosan kérte a Marosvásárhelyi Diákliga (LSTGM) vezetőségének tiszteletbeli lemondását, amiért nem az eljárást kezdeményező öt egyetemistát, hanem az egyetem vezetőségét támogatta ebben az ügyben. A pénteki törvényszéki döntés nyomán az orvosi egyetem vezetősége egy rövid közleményt küldött a Székelyhon szerkesztőségének is, amelyben leszögezi, hogy tudomásul vette a döntést, és alkalmazza azt.

Jelenleg az orvosi egyetemen tanuló több száz diák az előadásokon és szemináriumokon online vesznek részt, de a gyakorlati órákat látogathatják. A diákok 90 százaléka be van oltva, így ezután is az eddigi rendszer szerint zajlik az oktatás, a személyes részvétel esetében hőmérés, maszkviselés és kézfertőtlenítés kötelező – áll a közleményben.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »