Pert indítanak az írók a ChatGPT ellen

Pert indítanak az írók a ChatGPT ellen

Pert indítanak az írók a ChatGPT ellen Juhász Katalin2023. 09. 24., v – 11:31

Több ismert író összefogásával indul per az OpenAI ChatGPT-je ellen: a szerzők szerint a cég illegálisan használja jogdíjas szövegeiket a mesterséges intelligencia fejlesztésére.

Az Authors Guild nevű, New York-i székhelyű írószakszervezet fogja össze a pert, tizenhét szerző részvételével. Köztük van George R. R. Martin, a Trónok harca alapkönyveinek szerzője (A tűz és jég dala-regények), John Grisham író és forgatókönyvíró (A Cég, A Pelikán ügyirat, Ha ölni kell), Jodi Picoult (A nővérem húga, Tizenkilenc perc, Apró csodák), George Saunders (Lincoln és a bardó) és Jonathan Franzen (Keresztutak I–II., Javítások).

Hírdetés

A világszerte nagy figyelemmel kísért, precedensértékűnek tartott per célja, hogy blokkolják a szerzők szövegeinek használatát a ChatGPT tanításához. A szerzők emellett az eddigi használatból adódó anyagi kárukat is megtéríttetnék a céggel.

Az OpenAI szóvivője azt mondta az AP hírügynökségnek: hisz benne, hogy megtalálják a módját a minden fél számára előnyös együttműködésnek.

A felpereseket képviselő Maya Shanbhag Lang úgy fogalmazott, harcolni fognak, és nem veszik félvállról az ügyet. A beadvány szerint az OpenAI illegális kalózoldalakról töltötte le a ChatGPT tréningezéséhez használt könyveket. Felhoztak olyan példákat is, amikor valós szerzők könyveit – például épp a Trónok harca alapjául szolgáló A tűz és jég dala-regényeket – íratták tovább a mesterséges intelligenciával, és úgy próbálták eladni azokat, mint valódi szerzők által írt könyveket.

Ez a per egyébként már nem az első: júliusban Sarah Silverman és két másik szerző a Metát és az OpenAI-t vádolta meg műveik illegális felhasználásával.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »