Perelnek, mert túl szigorúnak látják az új fegyvertartási törvényt

Perelnek, mert túl szigorúnak látják az új fegyvertartási törvényt

Beperli Florida államot az amerikai fegyverszövetség, mert szerintük túl szigorú az új fegyvervásárlási törvény. Floridában azután emelték 18-ról 21 évre a vásárlási korhatárt, hogy egy viselkedési zavarokkal küzdő tizenéves 17 embert megölt egy iskolában. Az fegyverszövetség szerint viszont a 18 és 21 év közötti nőknek szükségük van fegyverre.

A fegyvertartás szigorítását követelték Minnesotai diákok. Amerikában február 14-e után erősödött újra a fegyverellenes szülő-diákmozgalom, amikor egy tinédzser 17 embert ölt meg egy floridai iskolában. Floridában most a fegyvervásárlás alsó korhatárát 18-ról 21 évre emelték.

„Én is az amerikai fegyverszövetség tagja vagyok, de apaként, nagyapaként, kormányzóként muszáj a józan észre hallgatnunk. A fegyvervásárlók komolyabb átvilágítására van szükség és az iskolai személyzetet is jobban fel kell készíteni” – mondta Rick Scott, floridai kormányzó.

Hírdetés

Az eddigi kettő helyett háromlépcsőssé teszik a vásárlók átvilágítását és lesz pszichiátriai vizsgálat, hogy mentális betegséggel élők ne jussanak fegyverhez. Ezt a republikánusok és Donald Trump is támogatják. A februári floridai elkövető is viselkedési zavarral küzdött, emiatt rúgták ki az iskolából is.

„Az FBI is kapott figyelmeztetést, hogy őrült az ember és gyilkolni fog, mégis nyugodtan megvehette a fegyvereket és lőszereket is. Olyan programot indítunk, hogy a rászoruló mentális betegek még időben kapjanak segítséget” – mondta Lindsey Graham, a republikánusok egyik országos vezetője.

A legnagyobb amerikai bolthálózat, a Walmart minden boltjában 18-ról 21 évre emelik a vásárlás korhatárát. A fegyverszövetség viszont beperli Floridát, mert szerintük a 18 és 21 éves nők alkotmányos joga sérül azzal, hogy önvédelemre se vehetnek fegyvert.

„Az elmúlt hetekben a floridai mészárlás több túlélőjével és szülőkkel is találkoztam és biztos, hogy tanulunk ebből a tragédiából. Most készítjük elő azt a jogi állásfoglalást, ami alapján a félautomata fegyvereket automatára átalakító kiegészítő forgalmazását teljes egészében betiltjuk” – ígérte Trump.

A kritikusok szerint valódi előrelépés az lenne, ha a félautomata puskákat is betiltanák, hiszen a legtöbb mészárlást olyanokkal követik el. Erről azonban se állami, se szövetségi szinten nincs szó.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »