Perek sora lassítja a vasúti infrastruktúra fejlesztését, százmillió eurók vesztek el

Perek sora lassítja a vasúti infrastruktúra fejlesztését, százmillió eurók vesztek el

A tavalyi év végéig Románia 320 millió euró vissza nem térítendő forrást veszített el a Brassó és Segesvár közöti vasútvonal felújítására szánt pénzekből, miután a felújítási munkálatokat perek sora akadályozta – jelentette ki kedd este Lucian Bode közlekedésügyi miniszter.
Az említett összegek a Connecting Europe Facility (CEF) program keretében érkeztek volna az országba az Arad megyei Kürtöstől a Fekete-tenger partján fekvő Konstancáig tartó 4-es páneurópai vasúti folyosó Brassó és Segesvár közötti három szakaszának a felújítására.

A tárcavezető a Brassó megyei Apáca és Kaca közötti szakasz korszerűsítéséről szóló szerződés aláírásakor vonta meg a szomorú mérleget.

Mint mondta, a 43 kilométeres sínpár esetében is 22 tárgyalási forduló volt a bíróságokon.

A most megkötött szerződés értéke Bode közlése szerint 561 millió euró, és a kivitelezőnek 2024-ban kell végeznie a felújítási munkálatokkal.

A páneurópai folyosó 880,2 kilométeres romániai szakaszából a közlekedési miniszter elmondása szerint mostanáig mindössze 360 kilométert sikerült felújítani, így Konstanca és Bukarest, illetve Câmpina és Predeal között tudnak a vonatok akár 160 kilométer/órával is közlekedni.

Hírdetés


Az első kapavágások különben még 2004-ben történtek, idén augusztusban pedig Ludovic Orban miniszterelnök úgy számolt, hogy 2023-ig egyetlen, a Brassó és Predeal közötti hegyvidéki szakasz kivételével elkészülnek.



Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »