Perdöntő lehet a magyar nagykövetség válasza a székelyudvarhelyi zászlóügyben

Február 28-án hoz döntést a székelyudvarhelyi bíróság egy másik székelyudvarhelyi zászlóügyben, Gálfi Árpád polgármester ugyanis megfellebbezte a Hargita Megyei Törvényszék döntését, mely szerint a városvezetésnek pénzbírságot kell fizetnie, amiért tavaly október 23-ára piros-fehér-zöld színű dekorációval készültek – írja pénteki cikkében a Székelyhon.

Az 1956-os forradalmat jelképező a középen átlyukasztott piros-fehér-zöld lobogó – Székelyudvarhelyt a szabadságharc emléknapján, tavaly október 23-án több tíz ilyen zászlóval „öltöztették ünneplőbe”.

Az eset nem maradt következmények nélkül, akárcsak a március 15-ei ünnepség után, ekkor is 5000 lejes pénzbírságot rótt ki a városra Hargita Megye Prefektusi Hivatala a jelkép- és zászlóhasználatra vonatkozó törvény megsértésére hivatkozva. Az említett jogszabály ugyanis egyebek mellett kimondja, hogy más ország zászlaját csupán külföldi delegációk látogatásakor és kizárólag a román állam lobogójával együtt lehet kitűzni közterületeken.

Hírdetés

Gálfi Árpád az ügy kapcsán megfogalmazott válaszlevelében azt írta a prefektusnak, hogy az október 23-án használt zászlók ugyan piros-fehér-zöldek, mint Magyarország lobogója, azonban – lévén, hogy lyukasak – nem az ország hivatalos lobogói. Az ügyben közigazgatási per indult, a legutóbbi tárgyalás csütörtökön kora délután volt Székelyudvarhelyen, mint a hivatal sajtóosztályától értesültünk, a döntést február 28-ára halasztották.

„Magyarország Bukaresti Nagykövetségétől kell válasz érkezzen Magyarország nemzeti lobogójára vonatkozóan, annak kötelező méreteiről, színeiről, megjelenési formájáról, ezért halasztották el a döntést. Ez a válasz ugyanis befolyásolhatja az ítéletet is” – tájékoztatott Ember Attila, a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal referense.

szekelyhon.ro


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »