Pénzzel sem lehet leállítani az embercsempészeket – de a golyót sajnálják…

Hiába kaptak pénzt illegális tevékenységük beszüntetésére, a líbiai embercsempészek úgy érzik, csak akkor élhetnek, ha migránsokat juttatnak Európába.

Nyárra a várakozásokkal ellentétben jelentősen visszaesett a Líbia felől Európába érkező migránsok száma. Ennek több oka is van, kezdve azzal, hogy a líbiai parti őrség az Olaszországgal kötött megállapodás értelmében szigorúbban ellenőrzi felségvizeit, de az embercsempészek működésének felfüggesztése is fontos lépés volt. A nyugalom azonban átmenetinek tűnik…

Hírdetés

A nigériai migránsokat Európába juttató líbiai csempész, Ahmed Essa a The Localnak mesélt arról, mi játszódik le mostanság a csempészek fejében. A 28 éves férfi a Toubou kisebbségi csoporthoz tartozik – áprilisban az olasz kormány többek között az ő törzsével és a tuaregekkel állapodott meg: a határ hatékonyabb védelme érdekében a törzsek tagjai pénzt kaptak, ezért cserébe felhagytak csempészmunkájukkal.

Líbia hosszú évek óta polgárháborús válsággal küzd, az országnak nincs rendes hatalommal bíró kormánya, az emberek többsége munkanélküli, így jól jött nekik az olasz pénz. Mostanra azonban egyre több egykori csempész véli úgy, hogy mégis biztosabb jövedelem volt a migránsok Európába juttatása, más munkalehetőség pedig továbbra sincs – ezért Essa szerint nemsokára az illegális üzletelés újra felpörög.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »