Pénzügyi vérfürdő Oroszországban: az orosz szupergazdagok egyetlen nap alatt milliárdokat veszítettek el

Pénzügyi vérfürdő Oroszországban: az orosz szupergazdagok egyetlen nap alatt milliárdokat veszítettek el

Az orosz állami kiadások növeléséhez Vlagyimir Putyin orosz elnök megadóztatná az oligarchákat és vállalataikat. Andrej Belouszov, Putyin gazdasági tanácsadója levélben azt javasolta az orosz elnöknek, hogy külön adót vessen ki a legnagyobb orosz bánya-, fémfeldolgozó-, vegyipari és műtrágyagyártó vállalatokra. Összesen 14 cég nevét említette, mindegyik ismert szupergazdag orosz oligarchához köthető.

A hír hallatára a cégek részvényei meredek zuhanásba kezdtek, a befektetők elkezdték a tőkekivonás, így még ki sem vetették a különadót, de már 2,71 milliárd eurót veszítettek el az érintett vállalatok.

Belouszov szerint az új adók évi 500 milliárd többletjövedelmet jelentenének az orosz államkasszának, ami segítene finanszírozni Putyin elnök tervezett állami kiadásnövelését.

Vlagyimír Liszin, a Novolipeck Steel PJSC acélipari mogul többségi tulajdonosa részvényei értékének 5,4 százalékát azonnal elvesztette a hír elterjedésekor. Számszerűsítve ez 832 millió dollárt jelent, vagy Liszin összvagyonának 4 százalékát.

Oroszország más területeken is kemény lépéseket fontolgat. Az orosz Állami Duma (parlamenti alsóház) elnöke ma kijelentette, hogy reform nélkül megszűnhet  az állami nyugdíjrendszer. A Kommerszant című orosz gazdasági napilap keddi on-line kiadásában olvasható: Vologyin a helyi lakosokkal szombaton Szaratovban megtartott találkozóján beszélt erről.

Hírdetés

“Az állami nyugdíjrendszerünk deficites, lyuk van benne, amelyet a költségvetésből töltenek fel. Az, hogy továbbra is lesz-e nálunk állami nyugdíj, kérdéses, mert a költségvetésünkben is hiány mutatkozik” – mondta a házelnök a Kommerszant és más orosz médiumok által is átvett helyszíni jelentés szerint.

A találkozón Valerij Radajev helyi kormányzó oldalán megjelent Vologyin rámutatott, hogy miközben korábban egy nyugdíjasra négy aktív kereső jutott, addig Szaratov megyében ma egy időskori ellátásban részesülő emberre 0,96 dolgozó esik.

A szaratovi beszámoló szerint a nyilvános eseményen Vologyin azt javasolta egy asszonynak, aki amiatt aggódott, hogy talán nem fogja megérni a megemelt nyugdíjkorhatárt, hogy járjon ki a sportpályára.

A nyugdíjkorhatár emelésére vonatkozó kormányzati terveket Dmitrij Medvegyev kormányfő június 14-én, a labdarúgó világbajnokság nyitónapján terjesztette elő. Az elképzelés szerint a korhatárt a nőknél 2034-ig 55-ről fokozatosan 63 évre, a férfiakét pedig 2028-ig 60-ról 65 évre emelnék fel.

MTI, Teraz.sk

Nyitókép: rferl.org


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »