Pénzügyi válsághoz vezethet a Ptk. módosítása

Pénzügyi válsághoz vezethet a Ptk. módosítása

Módosítani akarja a kormány a nemrég életbe lépett Ptk. egyes részeit. A témával kapcsolatosan egy konferenciát is tartanak. A módosítás ellen nyílt levélben tiltakozott Vékás Lajos professzor, aki a polgári törvénykönyv előkészítését vezette.

„Tudomásom volt róla, hogy ilyesmi készülőben van. Először azt hittem, hogy ez egy hosszabb távú koncepció megvalósítását szolgálja. Bizottság működött a minisztériumban és többször említettem a miniszter úrnak, hogy ezt nem tartom aktuálisnak” – mondta Vékás Lajos jogászprofesszor az InfoRádiónak.

Hozzátette: mivel erre nem kapott megfelelő reakciót, ezért fordult a nyílt levél módszeréhez.

Hírdetés

„Több részről is szó van a jelenlegi állapot szerint, de konkrétan a zálogjog már korábban is vitát váltott ki és a vita eredményeként született az a megoldás, ami a kódexben szerepel. Úgy is fogalmazhatnék, hogy bizonyos lobbi körök most egy új lehetőséget próbálnak kihasználni, hogy megvalósítsák azt, ami annak idején a kodifikációs folyamatban nem sikerült nekik” – fogalmazott a jogászprofesszor.

Mint mondta, egyelőre abban bízik, hogy ez nem fog sikerülni.

„Ha mégis sikerülne, ennek súlyos következményei lehetnek. Nem véletlen, hogy ezt a zálogjogi formát, az önálló zálogjogot Németországban, ahol ezt először próbálták alkalmazni, teljes mértékben visszaszorították, mert gyakorlatilag a pénzügyi piac megingásához vezethet” – hangsúlyozta Vékás Lajos.

A jogászprofesszor részt kíván venni a módosítás kidolgozásában, hogy ez mikor és milyen formában történhet, erről még nem tudott nyilatkozni.


Forrás:inforadio.hu
Tovább a cikkre »