Pénzt kaptak az önkormányzatok

Pénzt kaptak az önkormányzatok

Az eredetileg jóváhagyott finanszírozáson kívül 1,9 milliárd lej többletköltséget utal ki összesen 1101 önkormányzatnak a fejlesztési minisztérium a Helyi Fejlesztések Országos Programján (PNDL) keresztül finanszírozott beruházásokra – tudatja a tárca, amelynek közleménye emlékeztet arra, hogy a kormány tavaly decemberben többletköltséget hagyott jóvá a fejlesztési minisztérium javaslatára a Helyi Fejlesztések Országos Programjának első szakaszán (PNDL 1) keresztül finanszírozott beruházásokra, a nyár folyamán pedig a második szakaszban (PNDL 2) támogatott befektetésekre.

Ebből a kiutalásból 115 önkormányzat kap összesen 48 millió lejt a PNDL 1 programban elkezdett befektetésekre, a többi 986 önkormányzat között oszlik meg, amelyek a PNDL 2 program beruházásaira fordíthatják. Cseke Attila miniszter tájékoztatása szerint az önkormányzatok a megdrágult építkezési alapanyagok és megemelkedett bérek költségeinek fedezésére kérhették a többletfinanszírozást, amelyre azért volt szükség, mert különben leállhattak volna azok a beruházások, ahol már kifizették az építkezés egy részét, az önkormányzatokat pedig a kiutalt támogatás visszafizetésére kötelezi a törvény. Ez a kisebb önkormányzatokat a csőd szélére sodorhatta volna.

Hírdetés

A fejlesztési minisztérium arról is beszámol, hogy a Regionális Operatív Programon keresztül 1,025 milliárd euró értékben küldött elszámolási kérést az Európai Bizottsághoz. Cseke Attila tárcavezető szerint ez több, mint amennyit ebben az évben teljesítenie kellett a minisztériumnak a 2014–2020-as finanszírozási keret ütemterve szerint. „A Románia rendelkezésére álló összeg elköltése a legfontosabb kihívás volt az elmúlt egy évben, és hasonló kihívás elé nézünk a következő két évben is, hiszen a lehívandó összeget 1,25 milliárd euróra növeltük. Ebben az évben sikerült teljesíteni ezt a kihívást a szakmailag jól megírt pályázatoknak, az ügyes pályázóknak köszönhetően. Fontos eredmény, hogy ennyi uniós támogatást sikerült a települések fejlesztésére fordítani” – nyilatkozta. A szaktárcavezető elmondta: a teljes finanszírozási ciklusban 3,415 milliárd eurót sikerült elszámolni az Európai Bizottság Európai Regionális Fejlesztési Alapjánál. A Regionális Operatív Programon keresztül a fejlesztési minisztérium összesen 7379 beruházásra nyújt uniós támogatást, 13,18 milliárd euró értékben, amelyből 11,62 milliárd vissza nem térítendő pénz.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »