Pénzt kaphat hazánk, ha segít a briteknek?

London egy sor keleti tagállamot támogatna, ha mögé állnak a Brüsszellel folyó alkudozásban.

Több milliárd font segély elosztásán vitatkoznak Londonban, a kormány egyes tagjai ugyanis úgy látják, pénzt kell adni az Európai Unió keleti tagállamainak azért, hogy segítsék az Egyesült Királyságot a közös térség elhagyásában – írja a Sunday Times.

Belsős információkra hivatkozva a lap beszámol róla, hogy több miniszter, illetve a kormányfő körül dolgozó politikus úgy látja, az évenkénti 12 milliárd fontos keretet az Európai Unió keleti része felé kellene irányítani ahelyett, hogy teljesen értelmetlen ázsiai és afrikai projektbe pumpálnák. A lap az esetleges kedvezményezettek közül konkrét példaként említi Magyarországot, Lengyelországot, valamint a balti államokat.

Hírdetés

A Sunday Times Theresa May miniszterelnök egyik legközelebbi tanácsadójának magánbeszélgetéseiben elhangzottakra hivatkozik, mikor azt írja: az ötlet lényege, hogy a pénzért cserébe a keleti uniós tagok támogassák a britek követeléseit egy számukra előnyös kereskedelmi megegyezéshez, és segítsenek elérni azt, hogy a szigetországnak kevesebbet kelljen fizetnie a kilépéskor.

A kormány úgy tűnik, megosztott a kérdésben, Boris Johnson külügy-, illetve Michael Fallon védelmi miniszter mellett többen is támogatják az ötletet,a segélyekkel foglalkozó nemzetközi fejlesztési minisztérium viszont ellenzi a tervet. Szerintük a segélyek átcsoportosítása az OECD szabályaiba ütközne, kontinensünkön talán csak az EU-n kívüli Ukrajnának vagy Albániának adhatnának a segélyekből.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »