Pénzhamisító bűnbanda tagjaként hozta forgalomba a hamisított húszezreseket

Pénzhamisító bűnbanda tagjaként hozta forgalomba a hamisított húszezreseket

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt egy 40 éves nővel szemben, aki egy pénzhamisító bűnbanda tagjaként, hamisított 20 ezer forintos bankjegyek forgalomba hozatalában vett részt. Bűntársaival szemben a főügyészség már korábban vádat emelt.

Hírdetés

A vádirat szerint egy 49 és egy 39 éves férfi 2019-ben, informatikai és egyéb eszközök segítségével, valamint vegyi módszer alkalmazásával, valódi 500 forintos bankjegyekből hamisított 20 ezer forintos bankjegyeket készített, amit ezután értékesítettek. A két pénzhamisító legalább 500 db hamisított 20 ezer forintos bankjegyet készített, és társaik révén legalább ugyanennyi hamisított bankjegy került forgalomba. A hamisítványok megtévesztésre alkalmasak voltak.

A hamisítványok forgalomba hozatalában vett részt a mostani ügy vádlottja, egy 40 éves nő is. Az elkövető 2019. február és április között – akkori élettársával közösen – legalább 46 alkalommal hozott forgalomba, illetve kísérelt meg forgalomba hozni hamisított 20 ezer forintos bankjegyeket. A hamisítványokat – általában kisebb értékű vásárlások alkalmával – fizetőeszközként használták Budapesten, valamint Pest megyei településeken. Jellemzően dohányboltokban, gyorséttermekben, drogériákban, gyógyszertárakban, de cukrászdában, zöldségesnél és virágboltban fizettek a hamisított pénzzel. A visszajáró összegből a páros bankjegyenként 12 000 forintot adott át annak a bűntársnak, akitől a hamisított bankjegyeket megszerezték, míg a fennmaradó összeget megtarthatták. Ezáltal a vásárolt termékek értékét is beleszámítva legalább 300 000 forint haszonra tettek szert.

A Fővárosi Főügyészség a 40 éves nőt folytatólagosan és bűnszövetségben elkövetett pénzhamisítás bűntettével vádolja, és vele szemben végrehajtandó börtönbüntetést, pénzbüntetést és vagyonelkobzást is indítványoz.

A vádiratban továbbá szerepel egy 27 éves férfi is, aki a vád szerint 2019 márciusában 1 darab hamisított húszezres forgalomba hozatalát kísérelte meg egy budapesti dohányboltban, ami azonban meghiúsult, mivel az eladó felismerte a bankjegy hamisságát. A férfi esetében pénzhamisítás bűntettének kísérlete a vád és felfüggesztett szabadságvesztés, valamint pénzbüntetés az ügyészi indítvány.

A Fővárosi Főügyészség az ügyhöz kapcsolódóan, további tíz bűntárssal – köztük a két pénzhamisítóval – szemben már korábban vádat emelt.


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »