Péntektől új forintbankjeggyel kell megbarátkoznunk

Péntektől új forintbankjeggyel kell megbarátkoznunk

Péntektől, február 1-től lehet fizetni az új ötszázforintossal. A papírpénzek közül utoljára ez újul meg – 2014-ben kezdődött a papírpénzek teljes cseréje az új tízezressel -, az oka a nehezebb hamisíthatóság.

A Pálinkás György grafikusművész által tervezett ötszázason ugyanúgy II. Rákóczi Ferenc lesz látható, a hátoldalán pedig a sárospataki vár. Ugyanakkor új biztonsági elemeket kapott a papírpénz: a nyomtatott portré tükörképét ábrázoló vízjelkép az új bankjegyeken kiegészült a portrévízjel mellett elhelyezkedő, vízszintes 500 értékjelzéssel. A régi ötszázason lévőhöz képest markánsabb hologramot kapott az új, a bankjegy bal szélén található hologramfólián II. Rákóczi Ferenc portréjának tükörképe látható – emlékeztetett a napi.hu.

Az új ötszázason a számmal és betűvel írt értékjelzések jobban tapinthatóak. Emellett
a bankjegy előoldalának közepén mozgatás hatására a színét változtató festékkel nyomtatott elem, egy vágtázó lovat ábrázoló motívum, amely mozgatás hatására liláról zöld színűre változik.

Hírdetés

Az új 500 forintos megjelenésével megkezdődik az alig több mint 20 évvel ezelőtt – 1998. decemberében piacra került – régiek búcsúja: október végéig lehet velük bárhol fizetni, utána a postán és a bankfiókokban még három évig beválthatóak. A Magyar Nemzeti Bank pedig 20 évig – 2039. október 31-ig – ad helyettük újat.

Február 1-től tehát valamennyi forintbankjegyből piacon lesznek az újak.

A régi sorozatok közül egyedül a tízezres az, amelyik még törvényes fizetőeszköznek számít,

azaz bárhol lehet vele fizetni.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »