Pénteken kora este került tárcaközi egyeztetésre a második nemzetiség eltörlése

Pénteken kora este került tárcaközi egyeztetésre a második nemzetiség eltörlése

Szokatlan időpontban, pénteken kora este jelent meg a tárcaközi egyeztetésre bocsájtott jogszabályi változások között Szlovákia Statisztikai Hivatalának az a kezdeményezése, hogy az idén február 15-én kezdődő népszámlálás kérdőívének nemzetiségi hovatartozásra vonatkozó részénél változtassák meg a válaszadás lehetőségét.

A javaslatot Alexander Ballek, a Statisztikai Hivatal elnöke jegyzi, és mivel úgynevezett gyorsított tárcaközi egyeztetésről van szó, csak február 8-áig fogadnak be ide vonatkozó reakciókat, így tényleges csak egy munkahét, azaz öt munkanap áll erre rendelkezésre.

A jelenleg érvényben levő kérdőív (lásd ábránkat) lehetőséget ad arra, hogy egy lakos akár egy második nemzetiséget is megjelöljön nemzetiségi hovatartozására vonatkozó kérdésnél.

Ez az úgynevezett multietnicitást biztosító lehetőség elsősorban olyan egyéneknek szeretne pontos válaszadási lehetőséget biztosítani, akik pl. vegyes házasságban élnek, vagy születtek, és mindkét identitást magukhoz közelállónak tekintik. A multietnicitás ilyen módú jelzésének bevezetése Ravasz Ábel és Bukovszky László, Most-Híd politikusok nevéhez kötődik.

A közelgő népszámlálás előtt mintegy másfél hónappal ellenirányú kezdeményezésként több magyar közösségi szervezet lépett fel azzal az igénnyel, hogy a népesség összeírásakor a Statisztikai Hivatal térjen vissza az eddig használatos rendszerhez, amely csak egy nemzetiség feltüntetését teszi lehetővé. Ennek fő zászlóvivői az Összefogás politikai mozgalom, és a népszámlálás magyar kampányának kerekasztala volt, illetve egy tágabb társadalmi felszólamlás eredményeképp az MKP vezető személyiségei is csatlakoztak ahhoz a nyílt levélhez, amelyet e témában a szlovák kormányfőnek címeztek.

A korábbi módszerhez való visszatérést támogatók az új rendszer kidolgozatlanságára és kiszámíthatatlan következményeire hivatkoznak elsősorban.

Hírdetés

A parlamenti képviselet nélkül maradt magyarság ezirányú kérésének parlamenti tolmácsolását Gyimesi György (OĽaNO) vállalta fel, csinos politikai tőkét kovácsolva ezzel.

A Statisztikai Hivatal beterjesztése most azt javasolja, hogy semmisítsék meg a két nemzetiség megadásának lehetőségét, és a válaszadók már csak egy nemzetiséget jelölhessenek meg.

A kérdőív utolsó pillanatban történő megváltoztatásának kérdése az utóbbi napokban már átterjedt a kormánykoalíció többi pártjára is, elsősorban a Szabadság és Szolidaritás párt parlamenti frakciójában aktív Ondrej Dostál hallatta a hangját, aki a két nemzetiség megadása mellett tette le a voksát.

Pozsonyi kormánykörök még pénteken este, informális beszélgetések során portálunk számára azt a véleményt erősítették meg, hogy

a Statisztikai Hivatal a változtatás tárcaközi kezdeményezésével a kormánytól kér megerősítést egy olyan kérdésben, amelyről korábban saját hatáskörben döntött.

A Statisztikai Hivatal által benyújtott indoklás azt hangsúlyozza, hogy a változtatást a kisebbségek képviselői kezdeményezték.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »