Pénteken dönt a vizsgálóbíró Salvini ügyében

Pénteken dönt a vizsgálóbíró Salvini ügyében

Olaszországban nagy várakozás előzi meg a szicíliai Catania bíróságának pénteki döntését a Matteo Salvini volt belügyminiszter ellen indított perben.

A vizsgálóbírónak az előzetes eljárásban arról kell döntenie, hogy megalapozottnak tartja-e a vádemelést a politikussal szemben. Salvini azért áll bíróság elé, mert 2019 nyarán öt napig nem engedte a Gregoretti nevű hadihajón Szicíliába érkezett illegális bevándorlók partraszállását.

Nunzio Sarpietro bírónak két lehetősége van, vagy elveti a volt belügyminiszterrel szembeni vádemelést, vagy tárgyalásra bocsátja.

Matteo Salvini közösségi oldalán csütörtökön bejelentette, hogy másnap reggel ismét a szicíliai bíróságon lesz.

Hírdetés

Szerintetek megérdemlem, hogy bíróság elé állítsanak 15 év börtönnel járó >túszejtésért<, mivel megvédtem Olaszország határait a kikötésektől, és felébresztettem Európát?”

– kérdezte a Liga politikusa a Twitteren.

A több mint fél évig tartó előzetes eljárás során a bíró többek között meghallgatta a volt kormányfőt, Giuseppe Contét, az akkori és jelenlegi külügyminisztert, Luigi Di Maiót, valamint a jelenlegi belügyminisztert, Luciana Lamorgesét. A bíró arra keresett választ, hogy a migránscsoportok érkezésekor milyen gyakorlatot követett a Conte-kormány, ki döntött a bevándorlók kikötésének feltételeiről.

Matteo Salvini védelme csütörtökön nyilvánosságra hozta a bíróságra benyújtott ötvenoldalas feljegyzést, amely a mindenkori kormány migrációs intézkedéseit igyekszik tisztázni. A dokumentum szerint belügyminiszterként Salvini azt a mechanizmust követte, amelyet utódja, Luciana Lamorgese is alkalmazott más, migránsokkal érkező hajók feltartóztatásakor.

Különbséget jelent a két ügy között, hogy az Open Arms esetében az illetékes ügyészség vádemelést kérelmezett, és az előzetes eljárás sokkal gyorsabban, tanúk meghallgatása nélkül zajlott le.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »