Pentagon: „földönkívüliek űrhajókat küldenek a Földre”

Pentagon: „földönkívüliek űrhajókat küldenek a Földre”

Lehetséges, hogy földönkívüli anyahajók és kisebb űrszondák látogatják Naprendszerünk bolygóit – állapította meg a Pentagon azonosítatlan légi jelenségeket kutató irodájának vezetője egy kedden megosztott jelentéstervezetben.

Az USA védelmi minisztériuma által 2020 április 28-án készült képen egy azonosítatlan objektum látható – AFP/HANDOUT

Lehetséges, hogy földönkívüli anyahajók és kisebb űrszondák látogatják Naprendszerünk bolygóit – állapította meg a Pentagon azonosítatlan légi jelenségeket kutató irodájának vezetője egy kedden megosztott jelentéstervezetben, írja a Military Times folyóirat.

 

Newsletter Signup | Military Times

militarytimes

Egy mesterséges csillagközi objektum potenciálisan lehet egy olyan anyaűrhajó, amely számos kisebb szondát bocsát ki a Földhöz közeli áthaladása során”
– írta Sean Kirkpatrick, a Pentagon All-domain Anomaly Resolution Office (AARO, magyarul nagyjából Minden területet érintő anomáliák feloldásával foglalkozó hivatal) igazgatója a kutatási jelentésben, amelynek társszerzője Abraham Loeb, a Harvard Egyetem csillagászati tanszékének elnöke.

„Ez olyan eljárás, amelyhez hasonlót már a NASA is alkalmaz a bolygóközi küldetéseknél” – tette hozzá a kutató.

Hírdetés

Kirkpatrick korábban a Védelmi Hírszerző Ügynökség Rakéta- és Űrkutatási Központjának vezető tudósa volt, és 2022-ben nevezték ki a frissen alapított AARO élére.

Loeb akkor vált ismertté, amikor 2017 októberében azt vetette fel, hogy Naprendszerünkön áthaladt az első extraszoláris (Naprendszeren kívüli) látogató.

Akkor a hawaii PanSTARRS teleszkóp egy olyan sebességgel mozgó objektumot észlelt, amely egyes tudósok szerint a rendszerünkön kívülről származik. Az objektum pályája arra is utalt, hogy a Nap gravitációs vonzásán kívül más erők is befolyásolják a mozgását.

Kirkpatrick és Loeb ezt az objektumot a lehetséges, szondázó képességekkel rendelkező anyahajó példájaként vetik fel kutatási tanulmányukban.

Megfelelő tervezéssel ezek az apró szondák elérhetnék a Földet vagy más naprendszerbeli bolygókat felderítés céljából, miközben az anyaűrhajó a Föld-Nap távolság töredékén belül halad el – ahogyan az Oumuamua is tette” – magyarázzák a szerzők.

„A csillagászok nem vennék észre a miniszondák sorozatát, mert nem verik vissza eléggé a napfényt ahhoz, hogy a meglévő teleszkópok észlelnék őket”.

A kutatási tanulmány – melynek címe „Physical Constraints on Unidentified Aerial Phenomena” (Azonosítatlan légi jelenségek fizikai korlátozása) – egy hónappal azután jött ki, hogy intenzíven kezdték tanulmányozni az azonosítatlan repülő objektumokat. Ezeket a vizsgálatokat azután rendelték el, hogy egy kínai kémléggömb átsodródott az amerikai légtéren. Ezt követően további három azonosítatlan tárgyat fedeztek fel.

All-Domain Anomaly Resolution Office (AARO) Insignia

Az Oumuamua rendkívül furcsa megnyúlt alakja miatt az aszteroida felfedezése után egyesek úgy vélték, hogy akár mesterséges tárgy is lehet – ESO


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »