Pélmonostoron is bemutatták a Szentlászló 152 című könyvet

Pélmonostoron is bemutatták a Szentlászló 152 című könyvet

A HMDK kiadásában jelent meg Kocsis László könyve, amelyben a szerző Szentlászló honvédő háború alatti ostroma 152 napjának állít emléket. A kötet ünnepélyes bemutatójára tavaly került sor horvát nyelven Szentlászlón Tomo Medved, a horvát honvédők minisztere részvételével. Vasárnap pedig magyar nyelvű bemutatót tartottak Pélmonostoron, a Liszt utcai kulturális központban.

Szentlászlót 1991 nyarától egészen november végéig 152 napon át ostromolták az ún. Jugoszláv Néphadsereg egységei és a szerb martalócok, paramilitáris csoportok. A maroknyi, főként helyi magyarokból és horvátokból álló fegyveres csapat 1991. november 24-éig még tartani tudta állásait az óriási túlerővel szemben, de tovább már nem, ezért a még ottmaradt lakosokkal együtt kénytelenek voltak elhagyni az Árpád-kori falut. Az ostrom 48 halálos áldozatot követelt, 15 személy hollétéről pedig a mai napig nem tudni semmit. Emléküket a falu központjában felállított emléktábla őrzi, és tavaly óta már Kocsis Lászlónak, a Szentlászlót védő harcoló egység parancsnokának a könyve is, amelynek második bemutatójára vasárnap került sor Pélmonostoron.

A többnyire baranyai és szlavóniai honvédőkből álló közönséghez először Jankovics Róbert HMDK-elnök szólt, aki a könyv létrejöttének folyamatáról is beszélt.

– Egy többéves projektről van szó, hiszen Kocsis László, illetve a szentlászlóiak 1991-es nagyszerű hőstetteiről tulajdonképpen csak viszonylag kevés ember tudott. Tudjuk, hogy szinte minden, ami nincs leírva, idővel feledésbe merül. Kocsist, a szentlászlói honvédek parancsnokát több éven át győzködtem, hogy ő az egyetlen, aki a történelmi jelentőségű harcukat úgy írhatja meg, ahogy az pontosan történt. A szót végül tettek követték, és tavaly megszületett ez a nagyszerű könyv, amely emléket állít a szentlászlóiak emberáldozatokat is követelő helytállásának – mondta Jankovics Róbert, aki hozzátette, hogy a szentlászlói horvát nyelvű prezentáció után fontosnak tartották, hogy a magyar közönségnek, a drávaszögi magyar honvédeknek magyarul is bemutassák.

Hírdetés

Az érdeklődés nem is maradt el, az utolsó helyig megtelt a Liszt utcai kulturális központ rendezvényterme, és a résztvevők nagy figyelemmel követték Kocsis László beszámolóját Szentlászló ostromáról, különösen az utolsó napról, amellyel kapcsolatban elmondta azt is, hogy a sorsdöntő pillanatok rádió-adóvevőn zajló kommunikációja magyarul folyt, ennek köszönhetően biztosak lehettek abban, hogy nem az ellenség karmaiba, hanem a bajtársakhoz fognak kijutni.

Elmondta azt is, hogy nagyon sokan érdeklődtek/érdeklődnek a könyv iránt, az ország különböző részeibe postázott már belőle, a parancsnok szerint ez is azt mutatja, hogy Szentlászló védelme „nem kis dolog volt”.

Jankovics Róbert első parlamenti képviselői mandátumának a kezdete óta kiemelten foglalkozik a horvátországi magyar honvédők ügyével, fontosnak tartja, hogy megkapják a kellő tiszteletet és megbecsülést, így a könyv megjelentetésén és a bemutatókon túl a HMDK egyik fontos projektje Szentlászlón a Honvédők Múzeumának megépítése, valamint hogy a falu védői megkapják végre azokat a kitüntetéseket, amelyeket már rég kiérdemeltek.

A pélmonostori könyvbemutatón többek között részt vett Magdó János eszéki magyar főkonzul és Bocka Szilvia, a szentlászlói általános iskola igazgatója is.

Forrás: kepesujsag.com

The post Pélmonostoron is bemutatták a Szentlászló 152 című könyvet appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »