Pellegrini némtországi látogatásán kijelentte, hogy Szlovákia becsületesen megvédi területét mind az illegális, mind a tranzitmigrációtól

Pellegrini némtországi látogatásán kijelentte, hogy Szlovákia becsületesen megvédi területét mind az illegális, mind a tranzitmigrációtól

Peter Pellegrini szlovák államfő a mai napon első németországi látogatásán vett részt, melynek során találkozott Olaf Scholz szövetségi kancellárral és Frank-Walter Steinmeier német elnökkel.

A közös tárgyalásokon több témával is foglalkoztak, mint a kétoldalú kapcsolatok, a migráció, az Európai Unió a választások után, az energiabiztonság és a külpolitika. A szlovák köztársasági elnök a látogatás elején kiemelte, hogy Németország politikai és gazdasági szempontból is kiemelt partnere Szlovákiának.

„Ma volt a beiktatási látogatásom a Szlovák Köztársaság elnökeként. Bár kívülről ez a látogatás formálisnak és ünnepélyesnek tűnhet, valójában a megbeszélések tartalma nagyon nyílt, barátságos és konstruktív volt. Steinmeier elnök úr és én szinte az egész időt személyes beszélgetéssel töltöttük, csak a végén találkoztunk a plenáris ülésen”

– mondta a szlovák elnök. Szó esett továbbá az együttműködés elmélyítésének lehetőségeiről a védelmi és a gazdasági projektekben.

Beszéltek az európai helyzetről is. Peter Pellegrini szerint az állampolgárok bizonytalanságának egyik forrása az ellenőrizetlen migráció. Ezzel összefüggésben az államfők megegyeztek abban, hogy mely területekre kell közösen nagy hangsúlyt fektetnünk. Elsősorban a külső határok megerősítésére, a származási és tranzitországokkal való együttműködésre, illetve a csempészek elleni küzdelemre.

„Kijelentettem, hogy Szlovákia hozzájárul a schengeni övezet védelméhez. Ugyanakkor garantáltam, hogy nem lesz tranzitország, amelyen áthaladhatnak majd a Németországba tartó migránsok. Biztosítottam a szövetségi kancellárt, hogy Szlovákia becsületesen megvédi területét mind az illegális, mind a tranzitmigrációtól”

Hírdetés

– tájékoztatott a szlovák elnök.

Fontos téma volt a külpolitika is a keleti határunkon túli háború kontextusában. A Szlovák Köztársaság elnöke megerősítette Szlovákia stratégiai érdekét, amely egy független és békés, az európai struktúrákba integrált Ukrajna. Elmondása szerint Szlovákia továbbra is támogatja Ukrajnát – Németországgal közösen üzemeltetik Ukrajna számára a szervizközpontot, emellett további, Németország által finanszírozott Zuzana 2 önjáró tarackok szállítását tervezik, valamint folytatják a kereskedelmi együttműködést a védelem terén.

„A kancellár úrral folytatott megbeszélésből az következik, hogy a világ más vezetői is azt szorgalmazzák, hogy reális képet kapjunk a fronton kialakult helyzet alakulásáról. Egyetértettünk abban, hogy bármi legyen is a helyzet, ha eljön az ideje a tárgyalások megkezdésének és ennek a háborús konfliktusnak a végleges befejezésének, az mindenekelőtt Ukrajna döntése legyen, ne pedig más államoké”

– mondta Peter Pellegrini.

Az elnök a tárgyalások során megerősítette, hogy Szlovákia az EU-ban és a NATO-ban továbbra is szilárdan lehorgonyzott, megbízható partner és szövetséges. „Úgy gondolom, hogy a mai találkozók is hozzájárulnak a kiváló szlovák-német kapcsolatok kialakulásához. Ezzel egy időben meghívtam Steinmeier szövetségi elnököt hivatalos szlovákiai látogatásra, amelyre a jövő év első felében kerülhet sor” – mondta.

A Szlovák Köztársaság elnöke nem felejtette el felkeresni a hidegháború és Berlin kettészakadásának hírhedt szimbólumát, a berlini falat, amelynek leomlásához a V4-országok is jelentősen hozzájárultak. A köztársasági elnök egy csokrot helyezett el az emlékműnél e hozzájárulásról.

Körkép.sk/Elnöki hivatal, sajtóhír


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »