Pellegrini: Korčok nem Szlovákia érdekeit képviseli

Pellegrini: Korčok nem Szlovákia érdekeit képviseli

Ivan Korčok államfőjelölt számára fontosabbak az idegen érdekek, mint Szlovákia érdekei, állítja közösségi oldalán Peter Pellegrini házelnök, Korčok riválisa az államfőválasztáson.

Pellegrini szerint Korčok kijelentéseit a vétójog megvonásáról a külpolitika területén veszélyesnek tartja Szlovákia nemzetállami érdekeire nézve. Ahogy megjegyezte, Korčok azzal érvel, hogy célja az EU nemzetközi szerepének megerősítése. „Ez az érvelés teljes mértékben felfedi a prioritásait és a gondolkodásmódját“ – jelentette ki, hozzátéve, hogy Korčok számára közömbös a saját országa és annak polgárai.

– mondta a házelnök, majd úgy folytatta, hogy az EU olyan államok közössége kell, hogy legyen, melyben egyenrangú félként ülnek egy asztalnál a nagy európai országok a kisebbekkel, miközben a kisebb országok, köztük Szlovákia szavazata azonos súllyal bír, mint például Németországé vagy Franciaországé.

Hírdetés

„Az egyenlőtlen dialógussal ráadásul az EU rossz példát mutat világviszonylatban is. A világ más részein ugyanis inkább érvényesül a nyers erő, mint a kölcsönös párbeszéd és az észérvek. Ezért soha nem mondhatunk le a vétójog kiváltságáról“ – hangsúlyozta Pellegrini, hozzátéve, hogy Korčok a nagy játékosok kedvében akar járni és az erősebbek parancsait teljesíteni, elfogadva azok döntéseit.

– állapította meg a házelnök, kiemelve, hogy Korčok nem az erős Szlovákiát, hanem az erős EU-t tekinti prioritásnak. Viszont ha az Európai Unión belül nem lesz minden ország kellőképpen erős, nem lesz erős maga az EU sem“ – zárta gondolatmenetét Pellegrini.

(NZS/Felvidék.ma/SITA)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »