Pellegrini házelnök maradhat az elnökválasztási kampány idejére is

Pellegrini házelnök maradhat az elnökválasztási kampány idejére is

Ha Peter Pellegrini, a HLAS elnöke indulna az elnökválasztáson, csak akkor mondana le a házelnöki posztról, ha meg is nyerné a tavaszi megmérettetést. Addig mindenképp hivatalban marad, ahogy a pártelnök tisztségét is megtartja. Az Alkotmányt ezt lehetővé teszi számára.

A felmérések továbbra is Peter Pellegrinit favorizálják a márciusban esedékes elnökválasztások győzteseként. Pellegrini csak január 19-én jelenti be hivatalosan, hogy indul-e a választáson. 

A HLAS egyik alelnöke, Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter a minap azt mondta, hogy Pellegrini államfőként is nyugodtan tovább vezethetné a pártot. Az ellenzék azonnal bírálni kezdte ezért a kijelentésért, jelezve, hogy Szlovákiában parlamentáris demokrácia van, nem elnöki rendszer (érdekes módon Čaputová államfő túlkapásai és PS-hez kötődő döntéseikor ugyanezt az érvet nem húzták elő).

Hírdetés

A közmédia híroldala ugyanakkor azt írja, hogy az Alkotmány nem tiltja az elnöknek, hogy egyben egy párt vagy mozgalom elnöke is legyen, csak azt írja elő, hogy az államfői poszt összeegyeztethetetlen a vállalkozói tevékenységgel. Maga Pellegrini nyitva hagyta a kérdést, ugyanakkor jelezte, hogy egy államfőnek alapvetően „pártokon felül állónak” kell lennie.

Az elnökválasztások második számú befutója Ivan Korčok, atlantista-globalista jelölt, volt washingtoni szlovák nagykövet, liberális külügyminiszter, a balliberális sajtó új kedvence, aki Petr Pavel cseh államfőhöz nagyon hasonló retorikát kezd alkalmazni, például az uniós tagállami vétójog eltörlése mellett érvel. A jelöltek között van Ján Kubiš volt külügyminiszter is, valamint Štefan Harabin, és nem kizárt, hogy az SNS elnöke, Andrej Danko is megpróbálkozik az elnöki palota megszerzésével. Ez utóbbi lehet persze a politikai játszmák része is, Robert Fico ugyanis kijelentette, hogy a Smer támogatná Pellegrinit, ha indulna. Az SNS egyelőre kitart amellett, hogy a „nemzeti-szuverenista” vonalnak is kell saját jelöltet állítania.

Körkép.sk, RTVS


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »