Pellegrini és Scholz megegyeztek abban, hogy Ukrajna NATO-csatlakozásának nincs itt az ideje

Pellegrini és Scholz megegyeztek abban, hogy Ukrajna NATO-csatlakozásának nincs itt az ideje

Peter Pellegrini szlovák államfő hivatalos látogatásra Németországba utazott, ahol Berlinben találkozott Olaf Scholz német szövetségi kancellárral, akivel a szlovák–német kölcsönös kapcsolatokat, valamint az ukrajnai helyzetet vitatták meg. Megegyezésre jutottak abban, hogy Ukrajna NATO-tagsága jelenleg nem aktuális.

„Ez az igény jelenleg nem kerülhet napirendre és nem reális, nem csak Németország, Szlovákia vagy Magyarország hozzáállása miatt. Több ország is van, melyek jelenleg kifogásokat támasztanak ezzel kapcsolatban“ – fejtette ki Pellegrini, hozzátéve, hogy a nemrégiben Krakkóban tartott államfői kerekasztal-megbeszélés során közel fele-fele arányban volt az Ukrajna NATO-tagsága mellett és ellene szavazók megoszlása.

„A béketerv ezen pontja jelenleg ellentmondásos és megvalósíthatatlan“ –jelentette ki az államfő.

Szlovákia szerinte továbbra is támogatja Ukrajnát, Németországgal közösen Szlovákiában szervízközpontot működtetnek a német haditechnikai eszközökre, s további, Németország által finanszírozott Zuzana 2 típusú önjáró lövegek szállítását tervezik, valamint folytatják a védelmi együttműködést is.

„Megegyeztünk abban, hogy legyen bármilyen is a helyzet, amennyiben elérkezik az ideje a tárgyalások megkezdésének és a háborús konfliktus végső lezárásának, annak elsősorban Ukrajna döntésének kell lennie, nem pedig más államokénak“ – tette hozzá Pellegrini.

Hírdetés

A Scholz kancellárral és Frank-Walter Steinmeier német államfővel folytatott tárgyaláson több témát érintettek, köztük a kétoldalú együttműködés, a migráció, az Európai Unió választások utáni helyzete, az energiabiztonság, illetve a külpolitika témáját. Pellegrini hangsúlyozta, hogy Németország kulcsfontosságú partnere Szlovákiának, politikai és gazdasági szempontból egyaránt.

Szóltak a további együttműködési lehetőségekről, az aktuális európai helyzetről. Peter Pellegrini szerint az egyik fő bizonytalansági tényező a migráció problémája, s ebben a kérdésben az államfők megegyeztek abban, hogy mely területekre kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni, így a külső határok megerősítésére, a származási és a tranzitországokkal folytatott együttműködésre és az emberkereskedelem elleni harcra.

„Biztosítottam a kancellárt, hogy Szlovákia következetesen védi országa területét az illegális és a tranzitmigrációval szemben“ – közölte az államfő.

Pellegrini meghívta német kollégáját Szlovákiába, mely látogatásra jövő év első felében kerülhetne sor. Ennek kapcsán elmondta, be akarja vezetni, hogy a hivatalos külföldi látogatásokat ne csak Pozsonyban fogadják, hanem arra törekszik, hogy bemutassák a vendégeknek az egyes szlovákiai régiókat is.

Berlini tartózkodása során találkozott ott élő szlovákokkal is, továbbá járt és koszorút helyezett el a német és az európai megosztottság, a hidegháború és a kommunista diktatúra jelképévé vált berlini falnál. Külön találkozott a német államfővel annak székhelyén, a Bellevue-kastélyban is, ahol katonai tiszteletadással fogadták.

(NZS/Felvidék.ma/SITA)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »