Pellegrini és Pavel felavatta a szlovákok és a csehek toronyóráját

Pellegrini és Pavel felavatta a szlovákok és a csehek toronyóráját

Peter Pellegrini szlovák és Petr Pavel cseh államfő közösen avatta fel pénteken az iowai Cedar Rapidsban található Nemzeti Cseh és Szlovák Múzeum és Könyvtár tornyában levő új toronyórát. Mindkét köztársasági elnök az ENSZ New York-i közgyűléséről érkezett a városba – tájékoztatott a TASR hírügynökség kiküldött tudósítója.

„Szlovákia hálás az Egyesült Államoknak, amiért számos honfitársunkat befogadta, elősegítve ezzel a sokszínűséget” – mondta Pellegrini mintegy ezer ember előtt tartott beszédében, és hozzátette, az Amerikában élő szlovákok és csehek az Egyesült Államokban őrizhették hagyományaikat és kultúrájukat.

Az államfő emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államokban írták alá a pittsburghi és a clevelandi egyezményt, amely Cseh-Szlovákia létrejöttéhez vezetett. Szlovákia és Csehország ma már modern, közös értékekkel büszkélkedő állam, mindkét ország tagja az EU-nak, a NATO-nak – mondta.

Pavel beszédében elmondta, hogy az Nemzeti Cseh és Szlovák Múzeum az idők során a cseh és szlovák kultúra egyik legfontosabb központjává vált az Egyesült Államokban. Kiemelte, hogy a toronyban elhelyezett óra egyesíti a cseh műszaki szakértelmet és a szlovák művészetet.

A csillagászati órát a prágai régi városháza történelmi órája ihlette. Míg a prágaiban az apostolok láthatók, addig a Cedar Rapids-i figurák a szlovákok, a csehek, a morvák és a sziléziaiak életét ábrázolják a 19-20. század fordulójának Amerikájában. Az alakokat Andrej Haršány szlovák szobrászművész faragta tölgyfából.

Hírdetés

Hat figura mesterembereket ábrázol – hentest, jégkészítőt, bányászt, földművest, kovácsot és kereskedőt -, további hat pedig egy anyát és gyermekét, egy polkát táncoló párt, egy lányt népviseletben, egy apácát, a Sokol testnevelési egyesület egy tagját, és egy harmonikást.

A szobrok magassága 117, szélességük 42 centiméter.

A szobrász elmondta a TASR-nek, hogy márciusban kapta a megbízást, és júliusban kellett a figurákat az Egyesült Államokba szállítani. „Egy hetem volt egy szoborra” – árulta el.

A szerkezetet egy Prágában készített szoftver vezérli. Minden órában Bedřich Smetana Moldva (Vltava) című szimfonikus költeményének egy részletét játssza, majd az ajtók kinyílnak, és a szobrok Antonín Dvořák zenéjére jelennek meg.

A Nemzeti Cseh és Szlovák Múzeum és Könyvtár idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. Az óratorony 1995-ben épült, abban az évben látogatta meg az intézményt Michal Kováč szlovák, Václav Havel cseh államfő, és Bill Clinton, az Egyesült Államok akkori elnöke. A The Gazzette című helyi lap arról számolt be, akkor mintegy tízezer ember, főként amerikai szlovákok és csehek leszármazottai gyűltek össze az ünnepségre.

TASR


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »