Példátlan politikai nyomás nehezedett a bírákra

Koncepciós pernek nevezte korábban Gyurcsány Ferenc a Czeglédy-ügyet és a bírákat is felelősségrevonással fenyegette. Czeglédy Csaba pedig törvénytelen ítéletről írt már a szerdai tárgyalás megkezdése előtt is. A Híradónak nyilatkozó alkotmányjogász szerint példátlan politikai nyomás nehezedett a bírákra – közölte az M1 Híradója.

Már előre törvénytelennek nevezte az ítéletet Czeglédy Csaba közösségi oldalán órákkal a tárgyalás előtt. A politikus szerint a bíróságot nem az igazság felderítése érdekli.

Czeglédy Csaba korábban többször került előzetes letartóztatásba, mert a gyanú szerint ő volt a Humán Operátor Zrt.-hez köthető bűnszervezet irányítója. Czeglédy végig ártatlanságát hangsúlyozta, és arról beszélt, hogy jogtalanul tartják fogva.

Hírdetés

Gyurcsány Ferenc a kezdetektől kiállt Czeglédy Csaba mellett. Ugyanakkor azt elismerte, hogy a diákmunkások kifizetésére kért tőle pénzt Czeglédy. A DK elnöke mindezek ellenére koncepciós eljárásnak nevezte a Czeglédy-ügyet, és emiatt következményekkel fenyegetett.

Gyurcsány Ferenc azt is hangoztatta, hogy a Czeglédy-ügyben a bíráknak kellene felelniük. Az ügy vádlottjai azonban bűnösnek vallották magukat a tárgyaláson.

Gyurcsány fenyegetése ellenére az ítélet nem meglepő – erről beszélt a Híradónak Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász. Mint mondta, Gyurcsány Ferenc kijelentette, hogy felelniük kell az igazságszolgáltatás szereplőinek a Czeglédy-ügyben. Szerinte ez nem csupán a hatalmi ágak elválasztásáról szól, hanem arról, hogy egy volt miniszterelnök személyükben fenyegette meg a bírákat.

Hangsúlyozta, az, hogy koncepciós eljárásnak lett az ügy minősítve, annak egyértelműen ellentmondhat az a tény, hogy nyolcan beismerő vallomást tettek az ügyben. Lomnici Zoltán hozzátette, az ítélet megfelel a törvényeknek.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »