Példátlan kilépési hullám a parlamentben

Eddig már nyolcan hagyták ott képviselőcsoportjukat az Ország­gyűlés májusi megalakulása óta. Soha még ennyi, egy párt képviseletében az Országgyűlésbe jutó politikus nem vált függetlenné ilyen gyorsan a választás után. A jelenlegi törvényhozás májusi megalakulása óta már nyolcan hagyták ott a pártjukat. Az első független választás, 1990 óta a legtöbben (harmincan) az első ciklusban váltak függetlenné, de 2006 és 2010 között is huszonhatan döntöttek így.

A sort a Párbeszéd-frakcióból távozó Bősz Anett kezdte mindössze tizenegy nappal a megalakulás után, majd következett még mindig májusban a Jobbikból kilépő Dúró Dóra. Őt követte az LMP-ből távozó Hadházy Ákos, majd Szabó Szabolcs és Szél Bernadett, végül a Jobbik-frakciót otthagyó Volner János, Fülöp Erik és Apáti István.

A kezdeti kilenc független képviselő csoportja 2014 és 2018 között csupán egy fővel bővült, de ez is csak egy időközi választás eredményeként.

Az elmúlt hét ciklus alatt azonban csak néhányszor fordult elő, hogy egy képviselő még a választás évében távozzon pártja frakciójából és üljön át a függetlenek közé, 1990-ben Király Zoltán hagyta ott egy hónapon belül az MDF-frakciót, majd még 1990 novembe­rében Pozsgay Imre fordított hátat az MSZP-nek.

A következő választási évben, 1994-ben egy képviselő sem lépett ki a képviselőcsoportjából, de 1998-ban is csupán egyetlen ilyen esetet lehetett feljegyezni, Szabó Lukács decemberben lépett ki az MIÉP-frakcióból.

Hírdetés

Boros Imre 2002 szeptemberében hagyta ott az MDF-et, míg 2006-ban nem volt ilyen eset, 2010 októberében Ivády Gábor lépett ki az LMP-ből, majd Szili Katalin még ugyanebben a hónapban az MSZP-ből és Pősze Lajos decemberben a Jobbikból. A 2014–2018-as ciklusban egyetlen képviselő sem lépett ki frakciójából.

Több olyan eset volt ugyanakkor az elmúlt huszonnyolc évben, amikor eredeti pártjukat elhagyó képviselők önálló frakciót alakítottak. Így tettek például az 1996-ban az MDF-ből kilépett, kizárt képviselők, akik megalakították a Néppárt–MDNP-frakciót.

Ugyanez volt a helyzet 1993-ban a szintén az MDF-ből kilépő, Csurka István vezette MIÉP-frakcióval.

Arra is volt példa, hogy egy képviselőcsoport kettészakadt: 1992-ben az FKGP-frakciója.

mho


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »