Példátlan dolog történt Szijjártó Péter meghallgatásán

Az általunk megkérdezett szakértők szerint példa nélküli, ami hétfőn az Országgyűlés Külügyi és Gazdasági bizottságának együttes ülésén történt. Sőt, egyelőre az sem egyértelmű, hogy Szijjártó Péter válaszait automatikusan jegyzőkönyvbe veheti-e az ügyrendi bizottság.

Ahogy arról beszámoltunk, hétfőn együttes ülésen kívánta meghallgatni két bizottság is a külügyminiszter éves beszámolóját. Csakhogy már az ülés kezdetén, reggel 9-kor sejthető volt, hogy délelőtt 11-ig nem fognak végezni ezzel az országgyűlési képviselők. S miután Szijjártó Péter 50 perces expozéja végére ért, már minden jelenlévő tisztában volt azzal, egy csúnya színjáték szereplőivé váltak.

Ugyanis 11 órakor kezdetét vette a plenáris ülés, és a 2014-ben megváltozott házszabály szerint (hhsz. 108.§, 4-5. pont)

„az Országgyűlés ülésének időtartama alatt – a határozati házszabályi rendelkezésekben foglalt kivételekkel – a bizottság nem tarthat ülést. A bizottság elnöke – indokainak megjelölésével – írásban kérheti a házelnök egyetértését a bizottsági ülés Országgyűlés ülésének időtartama alatt történő megtartásához”.

Márpedig a fideszes Németh Zsolt levezető elnök előzetesen nem fordult Kövér Lászlóhoz – ez azért az ilyen biztos, mert ezt a tényt nem titkolta el a képviselők elől.

Az idő előrehaladtával egyre több ellenzéki politikus jelezte, ami zajlik, az minimum illetlenség, de leginkább méltatlan, s amikor Z. Kárpát Dániel (Jobbik) 10 óra 50 perckor szóhoz jutott, már egyértelmű volt, hogy Szijjártó Péter 11 előtt nem fog választ adni arra a számtalan kérdésre, amire egyébként egy felelős kormány tagjaként felelnie kellene az országgyűlés szakbizottságai előtt (a külügy esetében ebből számos van: Ghaith Pharaontól kezdve a Nemzeti Kereskedőházakon át a nemzetpolitikán keresztül a szabadkereskedelmi egyezményekig, nem megkerülve a hazánkban ténykedő orosz és amerikai árnyékemberek kérdését).

Az általunk megkérdezett parlamenti tisztségviselők szerint, ami hétfőn történt, az példa nélküli a magyar parlament történetében.

Hírdetés

Németh Zsolt ugyanis úgy döntött, hogy a házszabálynak megfelelően berekeszti az együttes ülést, de mivel Szijjártó Péternek van még néhány lyukas órája, „konzultációs jelleggel” folytatódjon a meghallgatás. Amihez jegyzőkönyvvezetők sem kellenek – el is küldte őket Németh -, amit Szakács László (MSZP) akadályozott meg, és kérésére (amiről egyébként szavazás nem történt) végül maradtak a hölgyek a teremben (Kínos volt, mert a gyorsírók már felálltak a helyükről, de Németh Zsolt döntésére vissza kellett ülniük a székbe).

Körülbelül fél 12-kor került vissza a szó Szijjártó Péterhez, addigra már a legtöbb ellenzéki képviselő kénytelen volt a plenáris ülésen elfoglalni a helyét, és a sajtómunkatársak is távozni kezdtek.

Egyáltalán nem biztos, hogy a 11 óra után elhangzottak automatikusan jegyzőkönyvezve lesznek – hiába maradtak bent a gyorsírók. Legalábbis egy határozatképtelen bizottság esetében ez a helyzet: amennyiben a képviselők mégis folytatják az egyeztetést, az arról készült leiratot egy későbbi időpontban kell elfogadnia a bizottság többségének.

Jogellenesen

A parlament működésére rálátó forrásunk érthetetlennek nevezte, hogy az ügyrendi bizottság elnöke, Németh Zsolt előzetesen miért nem kért engedélyt Kövér Lászlótól arra, hogy a miniszteri meghallgatás a plenáris üléssel egy időben folytatódjon, holott ilyen esetekben a házelnök meg szokta adni az engedélyt. Azzal pedig tisztában kellett lennie a kormánypárti politikusnak, hogy ha folytatódik az ülés, akkor az jogellenesen történik.

Ha ennyire világos a helyzet, vajon miért következhetett be ez a malőr? Nem tudunk másra gondolni, minthogy a kormánypárt igyekezett megakadályozni, hogy Szijjártó Pétert esetleg szabályos körülmények között, sajtónyilvánosság előtt kérdéseivel kellemetlen helyzetbe hozza az ellenzék.

A legszomorúbb, hogy mindezt jogkövetkezmény nélkül tehették, mivel nem fogadtak el semmilyen döntést az ülésen, nincs legitimációs probléma sem.

Talán csak erkölcsi, de az meg nem számít.

(A parlament sajtóosztályához közvetlenül a bizottsági ülést követően eljuttattuk a kérdéseinket, cikkünk megjelenéséig választ nem kaptunk).


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »