Példátlan cirkusz a parlamentben

Az MSZP, a Párbeszéd és a DK képviselői, valamint függetlenek a parlament szerdai üléskezdése előtt felsorakoztak az elnöki emelvény, valamint az előtte lévő szónoki pulpitus körül, mindkét oldalról elállva a feljárat útját.

Elfoglalta az ellenzék a parlamenti pulpitust, ezzel akadályoznák meg az ülés megkezdését, az akcióban több frakció is részt vesz. Az ülésnek 10:15-kor kellett volna megkezdődnie. A terembiztosok egyelőre nem léptek közbe, de kiabálás hallatszódik.

Az ellenzéki akció résztvevői a munkaidőbeosztás önkéntes megváltoztatásáról is szóló munkatörvénykönyv-módosítás ellen tiltakoznak megengedhetetlen módon.

A jobbikos képviselők óriásplakáttal tüntetnek a munka törvénykönyvének módosítása ellen. A levezető elnök továbbra sem jut fel. Az ellenzék sípol, és cédulákat szór szét.

Kövér László később vezényelni kezd egy mikrofonon, kijelenti, hogy fegyelemsértés történt. Az ülés vezetését a képviselők helyéről bonyolítják le végül.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Hírdetés

A házelnök az ellenzéki tiltakozás ellenére megnyitotta az ülésnapot

Kövér László házelnök az ellenzék tiltakozása ellenére megnyitotta az Országgyűlés szerdai ülésnapját.

Az Országgyűlés elnöke – a parlamenti patkóban lévő helyéről beszélve – megkérte az elnöki emelvényt és a szónoki pulpitust elálló ellenzéki képviselőket, hogy a rendzavarást hagyják abba, és garantálják az Országgyűlés alkotmányos működését.

Közölte: az ülésvezetésre kijelölt Latorcai Jánost (KDNP) fizikai erővel megakadályozták ellenzékiek, hogy az ülésvezetést megkezdje, aminek a jogkövetkezményeit le fogják vonni.

A házszabály értelmében vett fegyelmi szankciót el fogja rendelni, a mértékéről a későbbiekben határoznak – tudatta a házelnök.

Egyúttal felkérte az ügyrendi bizottságot, vizsgálja meg, hogy a parlamenti törvényben és a házszabályban foglalt fegyelemsértésen túlmenően megvalósult-e olyan tényállás, amely adott esetben a fegyelmi jogkörön túlterjeszkedő szankciót igényel.

Ezután Latorcai János alelnök a képviselői üléshelyéről kezdte meg az ülés vezetését, majd megkezdődtek a határozathozatalok.

Ellenzéki képviselők a miniszteri padsor előtt állnak, folyamatosan hangos sípszó hallatszik.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »