Példaértékű! A lengyel kormány lemondta egy izraeli miniszter meghívását

Súlyosbodik a diplomáciai feszültség Izrael és Lengyelország között, miután a lengyel kormány lemondta az izraeli oktatási miniszter, Naftali Bennett meghívását. A mostani feszültség azután alakult ki, hogy a lengyel kormány törvényi eszközökkel érné el, hogy többet senki ne beszélhessen „lengyel haláltáborokról”, és börtön járhat azoknak, akik szerint a lengyeleknek is volt felelőssége a holokausztban.

Az izraeli kormány már korábban kifogásolta a törvényt, Bennett miniszter pedig hétfő este adott ki közleményt, melyben bejelentette, hogy a lengyel kormány lefújta az útját az országba, mivel korábban arról beszélt, hogy milyen bűnöket követtek el lengyelek is a második világháború idején.

Hírdetés

Bennett kitért arra, hogy az tény, hogy a haláltáborokat a németek építették és vezették Lengyelország területén, és ezt a felelősséget senki nem is akarja elvitatni. Ugyanakkor országszerte számos lengyel ember vett részt 200 ezer zsidó meggyilkolásában, akár csak információk átadása révén, akár aktívan is szerepet vállalva. És ezzel szemben kevesen voltak azok, akik saját életük kockáztatásával zsidókat mentettek volna, tette még hozzá a miniszter.

A mostani feszültség két amúgy szoros szövetségben lévő ország között tört ki, a törvénytervezetet jegyző Patryk Jaki lengyel igazságügyiminiszter-helyettes korábban már nemtetszésének adott hangot, amiért „fontos izraeli politikusok és a média támadást indítottak Lengyelország ellen, és azt állítják, hogy a lengyelek társtettesek a holokausztban”. „Ez éppen azt bizonyítja, hogy a törvényre nagyon is szükség van”, tette akkor hozzá.

(AP)


Forrás:ultrainfo.hu
Tovább a cikkre »