Pelczné vezeti a Fidesz EP-listáját, Tőkés egy buzi és egy zsidó között kapott helyet

Döntött a Fidesz az európai parlamenti listájáról. Hivatalosan még nem jelentették be, de Kövér László az Origónak megerősítette, hogy az első öt helyen ezek a nevek szerepelnek ebben a sorrendben:

1. Pelczné Gáll Ildikó
2. Szájer József
3. Tőkés László
4. Deutsch Tamás
5. Gyürk András

Hírdetés

A listát jóváhagyó Országos Választmány (OV) ülése mindössze egy óráig tartott, a végén elsőként Orbán Viktor távozott a VIII. kerületi Polgárok Házából.

A lap kérdésére az OV elnöke, Kövér László elmondta, azért került Pelczné Gáll Ildikó a lista élére, mert a Fideszben hagyomány, hogy mindig az egyik alelnök vezeti listát. Hozzátette, az első 10-12 – fideszes becslések szerint biztos befutónak számító – helyen a „határon túli” területek képviselői is helyet kapnak majd, Tőkés László például a harmadik helyre került.

A lista első öt indulója jelenleg is EP-képviselő, Pelczné Gaál Ildikó 2010-ben a hazatérő Schmitt Pál helyét foglalta el az Európai Parlamentben. 2009-ben Schmitt vezette a Fidesz listáját, aki akkor szintén a Fidesz egyik alelnöke volt.

A május 25-i európai parlamenti választásra készülő pártok az ország egész területén gyűjthetnek támogató aláírásokat, és egy választópolgár – ahogy az országgyűlési választás előtt – most is több listát ajánlhat.

Ahhoz, hogy egy párt indulhasson az EP-választáson, április 22-én 16 óráig 20 ezer érvényes ajánlást kell összegyűjtenie és leadnia a Nemzeti Választási Irodánál. Eddig 35 pártot vettek nyilvántartásba az európai parlamenti választásra, és több jelölőszervezet már át is vette az ajánlóíveket, és megkezdte a támogató aláírások gyűjtését.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »