Pekingben találkozhat Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin

Pekingben találkozhat Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin

Orbán Viktor magyar miniszterelnök október 16-18. között Pekingbe utazik, hogy részt vegyen az Övezet és Út kezdeményezés nemzetközi konferenciáján, és megbeszéléseket folytasson Hszi Csin-ping kínai elnökkel – közölte a magyar államfő hivatala.

A magyar miniszterelnök szóvivője nem közölte, hogy Orbán találkozik-e Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, aki szintén részt kíván venni a kínai fővárosban megrendezendő konferencián.

A miniszterelnök jövő szerdán részt vesz az Övezet és Út Kezdeményezés fórumán Pekingben, ahol beszédet mond. Előtte, hétfőn és kedden kétoldalú megbeszéléseket folytat a kínai vezetőkkel: először a kormányfővel, majd az államfővel

– mondta a magyar miniszterelnök szóvivője a TASZSZ orosz hírügynökség megkeresésére.

A szóvivő nem válaszolt arra a kérdésre, hogy Orbán a tervek szerint találkozik-e Putyinnal Kínában.

Az orosz elnök korábban közölte, hogy elfogadta a kínai elnök meghívását, hogy Pekingbe utazzon az Egy övezet, egy út néven is ismert kínai infrastrukturális projekt konferenciájára.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nem nevezte meg az elnök kínai látogatásának időpontját, bár azt mondta, hogy azt már meghatározták.

Hírdetés

Putyin a tervek szerint Hszi Csin-pinggel folytat megbeszéléseket a rendezvényen.

Orbán várhatóan az egyetlen nyugati vezető lesz, aki részt vesz a fórumon.

Magyarország az elmúlt években aktívan szorgalmazta az EU és Kína közötti gazdasági együttműködés fejlesztését, és egyfajta hídként pozícionálta magát Kelet és Nyugat között.

Szijjártó Péter külügyminiszter többször kijelentette, hogy Magyarország büszke arra, hogy az első uniós országként 2015-ben csatlakozott az Övezet és Út kezdeményezéshez.

A kezdeményezést Hszi Csin-ping 2013-ban javasolta, hogy minél több országot érintő gazdasági és kereskedelmi beruházási projekteket ösztönözzön.

Már több mint 150 ország és nemzetközi szervezet csatlakozott hozzá, olvasható itt.

Megosztás

The post Pekingben találkozhat Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin appeared first on Magyar Tudat.


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »