Peking elárulta, mit kell tennie a Vatikánnak

A Vatikánnak javítania kellene a Kínához fűződő viszonyán, de ehhez rugalmasnak kell lennie, és a kínai hazafiaknak elsősorban hazájukhoz kell hűnek lenniük, hitüket hozzá kell igazítaniuk a kínai társadalomhoz – jelentette ki Vang Co-an, a kínai állami vallásügyi hivatal vezetője, akit szerdán idézett az állami média.

Ennek előzménye, hogy a Római Katolikus Egyház egy héttel ezelőtt közölte: „pozitív jelzéseket” remél Pekingtől.

Ferenc pápa kísérletet tesz arra, hogy 65 évvel a kapcsolatok megszakadása után a Vatikán és Kína közeledjen egymáshoz, noha erre már korábban is történtek erőfeszítések.

Hírdetés

Kínában a katolikusok megosztottak a Szentszékhez hű hívek és azok között, akik az államilag ellenőrzött egyház tagjai. A kapcsolatok javulásának egyik kulcskérdése, hogy ki nevezheti ki a nemzeti egyház vezetőit. Kína szerint a helyi katolikus közösségnek kell megválasztania a püspököket, és a pápa – akit Peking egy külföldi állam vezetőjének tekint – nem szólhat ebbe bele.

A kommunista párt által kiadott Global Times című, angol nyelvű lap szerint az állami vallásügyi hivatal vezetője azt mondta, hogy a hivatalos Kínai Katolikus Egyháznak a párt irányvonalával összhangban, „Hszi Csin-ping kínai államfőt a középpontba állítva” kell vezetnie a híveket. Vang Co-an hangsúlyozta, hogy a híveknek hazafiaknak kell lenniük, és a katolicizmust hozzá kell illeszteniük a kínai kultúrához.

Hszi Csin-ping elnök májusban felszólította az országban működő egyházakat, hogy alkalmazkodjanak a kínai társadalomhoz, ezt ő „a vallás kínaizálásának” nevezte.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »