Peking aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy egy amerikai hadihajó kelt át a Tajvani-szoroson

Peking aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy egy amerikai hadihajó kelt át a Tajvani-szoroson

Kína felszólította az Egyesült Államokat, hogy tartsa tiszteletben az „egy Kína” elvét, és a két ország közti három közös nyilatkozatban foglaltakat, miután szerdán egy amerikai hadihajó kelt át a Tajvani-szoroson – közölte Hu Csun-jing kínai külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A szóvivő Tajvan kérdését a Washington és Peking közötti kapcsolat legérzékenyebb kérdésnek nevezte, és felszólította az Egyesült Államokat, hogy kellő körültekintéssel kezelje a Tajvant érintő ügyeket, hogy elkerülje a kétoldali kapcsolatok, valamint a térség békéjének és stabilitásának megsértését.

Hírdetés

Az amerikai haditengerészet hajói rendszeresen kelnek át a szárazföldi Kínát és Tajvant elválasztó szoroson. A lépéssel az Egyesült Államok elkötelezettségét kívánja kifejezni a szabad és nyitott indo-csendes-óceáni térség iránt.

Peking álláspontja szerint azonban az „Egy Kína elve” alapján az 1949-től saját politikai vezetéssel rendelkező Tajvan a szárazföldi Kínához tartozó terület, így álláspontjuk szerint a Tajvani-szoros Kína felségvize.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »