Pedig olyan egyszerű

Lengyel elvtárs rácsodálkozik, ahogy minden ballib megmondóember is évek óta, miért is van az, hogy a kisember jobboldali, míg az elit meg baloldali, persze mindkettő a szó magyar értelmében. Azt írja “az alacsony jövedelmű és képzettségű, vagyon nélküli, vidéki, állam-függő Hunnia szavazói tartják fenn a rendszert szavazataikkal, a magasabb jövedelmű és iskolázottabb, vagyonosabb, államtól kevésbé függő szavazókkal szemben“.

Pedig saját mondatában benne van a válasz! Amióta – úgy 6 ezer éve – létezik az állam nevű fogalom, az a dolgok természetes rendje, hogy az emberek nagy többsége államfüggő, hiszen ha nem így lenne, nem vetnék alá magukat az emberek önkéntesen egy sok tekinteben terhes felettes hatalomnak. De alávetik, mert ez az érdekük, az állam ugyanis olyan szolgáltatásokat nyújt, melyek ellensúlyozzák az ezért általa megkövetelt terheket.

Jared Diamond szociológus írja, aki személyesen is éveket élt őskori körülmények közt élő emberek között Pápuában, hogy az a pápuai őslakos, aki egyszer beköltözött a városba, soha onnan nem akar visszamenni az erdőbe. Hiába minden romantikus elképzelés a szabad életről az erdőben. S hiába jelent ez a városi lét jellemzően nyomornegyed szintet, kb. gettót, ami fehérember szempontból egyértelműen amolyan borzalmas nogo-zóna, még ez a csökkentett szintű államiság is hatalmas biztonságot ad az erdei élethez képest.

Hírdetés

Az állami létet borzalmas elnyomásként csak az az apró réteg éli meg, mely eleve rendelkezik mindazzal az anyagi forrással, ami szükséges a biztonság megteremtéséhez. Ez pedig mindig minden társadalomban egy törpe kisebbség.

Ezért is abszurd a liberális szólam az erős, államfüggetlen, módos középosztályról. Ez a réteg ugyanis a világ leggazdagabb országaiban is kisebbség. Ahhoz, hogy ez a réteg többség legyen – ez volt a helyzet Nyugat-Európában a 60-as és 70-es években, talán még ma is így van Skandináviában -, az kell, hogy külső forrásból legyen finanszírozva a modell, azaz másoktól kell elvenni a szükséges pénzt hozzá. Látványosan ilyen eset máig pl. a gazdag arab olajállamok, ahol a lakosság zöme jogtalan idegen vendégmunkás, akik működtetik a rendszert.

A magyar “baloldal” természetesen történelmi okokból mindig az elit érdekeit képviselte. Mire fel tehát, hogy meglepetés, hogy csak az elit szavaz a “baloldalra”? Polgári pártra miért szavazzon az, aki nem polgár?


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »