Pedagógus-szakszervezetek: hihetetlen károkat okozott a kötelező oltásról szóló rendelet

Pedagógus-szakszervezetek: hihetetlen károkat okozott a kötelező oltásról szóló rendelet

A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete sikerként értékeli, ugyanakkor megkésettnek tartja a kötelező oltásról szóló rendelet módosítását.

Az érdekvédelmi szervezetek az MTI-hez hétfőn eljuttatott közös állásfoglalásukban kifejtették: a kötelező oltásról szóló rendelet eddig is hihetetlen károkat okozott, mivel enélkül is egyre nagyobb, immár drámai a szakemberhiány.

Hírdetés

Az első számú sztrájkkövetelés megvalósulása, a kizárólag az állami intézményeket sújtó, kötelező oltásról szóló, "ésszerűtlen és rendkívül kártékony rendelet" eltörlése az első fontos lépés a közoktatási intézményrendszer működésének helyreállításában – írták.

Ugyanakkor a háború következtében az ellátottak megemelkedett száma, valamint a jelentős infláció miatt is elengedhetetlen az évek óta – a nem pedagógusvégzettségűek esetében évtizedek óta – elmaradt bérrendezés és a munkaterhek csökkentése, az elrendelt túlmunka kifizetése – hangsúlyozták. Jelezték: tovább folytatják az egyeztetéseket, és szervezik a sztrájkot arra az esetre, ha rövid időn belül nem vezetnek eredményre a tárgyalások.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete arról is tájékoztatta az MTI-t, hogy hétfőn levelet juttatnak el a miniszterelnökhöz, amelyben a sztrájk alatti még elégséges szolgáltatásról szóló rendelet visszavonását követelik a kormánytól. Az érdekvédelmi tömörülés rámutatott: a járványügyi előírásokat – az egészségügyi és a szociális területen kívül – mindenütt feloldották, ezzel a kormány elismeri, hogy a közoktatási intézményekben nem indokolt a hivatkozás járványhelyzetre. Álláspontjuk szerint a veszélyhelyzetre hivatkozva hozott szabályok arra irányulnak, hogy a sztrájkjog gyakorlása ne okozzon fennakadást, a sztrájk gyakorlatilag észrevétlen maradjon, ezáltal a sztrájkjog nyomásgyakorló funkciója vesszen el.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »