Paul Lendvai az ÁVH-nál

Paul Lendvai az ÁVH-nál

Lendvai Pál már fiatalon a legszélsőségesebb, sztálinista, Tito-ellenes cikkek szerzője volt, sőt, a Szabad Nép programajánlója szerint már előadást is tartott a jugoszláv főellenségről. Amikor bevonult, „Tito-szakértőként” Szombathelyre került, ahol részt vett a fiatal ÁVH-sok átnevelésében. Olyan jól tanította őket, hogy később Horváth József, a III/III utolsó vezetője is megdicsérte önéletrajzi művében. Aztán apja levele szerint az ÁVH Politikai Osztályára került, egy állambiztonsági irat szerint „Péter Gábor politikai munkatársa volt 1952-ig” – közölte a Pestisracok.hu internetes oldal.

„Különleges politikai beosztásban” dolgozott Paul Lendvai az ÁVH-nál

„Fiam 1952 őszén Budapestre került az ÁVH Hős utcai laktanyájába, ahol parancsnoka Oroszy őrnagy elvtárs különleges politikai beosztásba tette” – írta Lendvai Andor a legfőbb ügyésznek 1953-ban azért, hogy elérje fia kiengedését az internálótáborból.

Paul Lendvai neve 2010-ben és 2011-ben még a korábbiakhoz képest is sokszor szerepelt a sajtóban, keményen beleállt a politizálásba, így a kormánypárti média céltáblájává vált – írta az internetes portál.

Ekkoriban több, dokumentumokkal alátámasztott cikk is megjelent a múltjáról, ezeket ő mindig igyekezett megcáfolni. Nem sokkal később Mihancsik Zsófiával elkészítették a Három élet című művet, amely 2012-ben jelent meg. A könyvben Lendvai elregéli életét, formailag interjúkötetről van szó, de valójában Lendvai kérdésekkel megtűzdelt monológjáról – közölte a Pestisracok.hu.

Paul Lendvai újságíró, az Europäische Rundschau társkiadója és főszerkesztője a Demokratikus Koalíció Az elszigetelt Magyarország és a globális világ című budapesti konferenciáján 2014. december 19-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Hírdetés

Az ötvenes évek elején internálták

A karhatalomnak dolgozó, a Szabad Népnek is író újságírót az ötvenes évek elején néhány hónapra internálták. Zinner Tibor jogtörténész, a korszak avatott kutatója és szakértője a Hamvas Intézet rendelkezésére bocsátotta azokat az iratokat, amelyekre még a kilencvenes évek közepén bukkant rá.

Zinner az ötkötetes Iratok az igazságszolgáltatás történetéhez dokumentumgyűjtemény egyik szerkesztőjeként talált rá ezekre a dokumentumokra a Legfőbb Ügyészség Irattárában. Az iratok között van az a beadvány, amelyet Lendvai édesapja, Lendvai Andor ügyvéd nyújtott be akkor, amikor fia internálva volt.

Lendvai Andor beadványára nem sokkal később megérkezett a válasz, amelyben tudatták, hogy a fia 1953 végén szabadul. Édesapja beadványában több mindent megemlített Lendvai védelmében.

Tito lejáratásával emelkedett fel

Lendvai 1929-ben született, húszas évei legelején járt, amikor már Rákosi Mátyás mellett szerepelt a neve, Tito lejáratásával emelkedett fel, írhatott a Szabad Népbe, könyve jelent meg, majd az ÁVH-hoz került, előbb az AVH-s határőrök agymosásának aktív résztvevőjeként, majd „különleges politikai beosztásba” Budapestre.

Belsős káder volt, ezért nagy lehetett a meglepetése, amikor elcipelte otthonról a hatóság. Ő, aki 1952-ben még a Rajk-ügyről írt, nem sokkal később maga is beletekeredett a pókhálóba, hiszen éppen a Rajk-per nyolcadrendű vádlottjához, Justus Pálhoz sorolták, mint trockistát.

Lendvai még azt is tudni vélte, hogy ki jelentette fel: Vajda Péter, akivel együtt lépdeltek felfelé. Vajda 1954-ben alhadnagy, 1956-ban már hadnagy volt az ÁVH-nál, 2007-ben pedig a Nemzetbiztonsági Hivatal szóvivője volt – írta a PestiSrácok.hu.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »