Pattanásig feszült az olasz-francia diplomáciai helyzet

Két napja került nyilvánosságra, hogy a francia csendőrök két afrikai bevándorlónak tűnő embert visszavittek Olaszországba, és ott, egy erdő közepén rakták ki őket. Ezt a franciák sem tagadják, de szerintük véletlenül mentek át a határ olasz oldalára. Matteo Salvini olasz belügyminiszter szerint szégyen, hogy Emmanuel Macron Franciaországa semmibe veszi a törvényeket.

„Magukra hagyni a bevándorlókat egy olasz erdőben, nem tekinthető hibának vagy balesetnek. Ami Claviereben történt, az példátlan sértés az országunk ellen” – így kommentálta az olasz belügyminiszter azt a közleményt, amelyet a francia hatóságok adta ki, mintegy magyarázatként arra, mit keresett két francia csendőr engedély nélkül Olaszországban múlt pénteken.

A hivatalos verzió szerint a csendőrök vissza akartak szállítani két illegális bevándorlót az francia-olasz határhoz, hogy átadják őket az olasz hatóságoknak. Ám eltévedtek, ezért végül olasz területen engedték útjukra a migránsokat. Igaz, az akcióról elfelejtették értesíteni olasz kollégáikat, és végül mindentől távol, egy erdő közepén hagyták ott a két, feltehetőleg afrikai bevándorlót. Pechjükre az olasz rendőrök látták és le is fotózták az akciót.

Hírdetés

A torinói ügyészség nyomozást indított az ügyben, hiszen a francia csendőrök eljárása a bevándorlók kezeléséről szóló nemzetközi egyezményeket is megsértette.

Vajon a nemzetközi szervezetek, az ENSZ-től kezdve az Európai Bizottságig, nem találják hányingerkeltőnek azt, hogy embereket segítség nélkül magukra hagynak egy elszigetelt területen? – írta az eset kapcsán Matteo Salvini.

Az olasz belügyminiszter hozzátette: nemzetközi szégyen a franciák eljárása, Macron pedig nem tehet úgy, mintha semmi nem történt volna. Salvini azt üzente a francia elnöknek: nem fogadják el a bocsánatkérést.

Közben az is kiderült, hogy a francia csendőrök eljárása nem egyedülálló. A bevándorlókkal szembeni szolidaritást hangsúlyozó és a befogadásukért kampányoló franciák naponta toloncolják vissza a migránsokat olasz területre anélkül, hogy erről az olasz hatóságokat értesítenék. A francia-olasz határ menti városka, Claviere polgármestere szerint a hegyvidéken elkapott illegális bevándorlókat általában csak a határig viszik a francia hatóságok, majd ott magukra hagyják őket.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »