Pattanásig feszült a helyzet Észak-Irakban

Pattanásig feszült a helyzet Észak-Irakban

BAGDAD. Az iraki kormányerõk pénteken megkezdték hadmûveleteiket a kurdok ellen Kirkuk tartományban.

A hírt a hadsereg egyik tábornoka jelentette be – más hírforrások ezt egyelõre nem erõsítették meg. A kurdok közben azt hangoztatják, hogy készek megvédeni magukat: ezt alátámasztandó több ezer kurd fegyverest mozgósítottak pénteken az olajban gazdag Kirkuk tartományban, tartva a kormányerõk támadásától – közölte Maszúd Barzáni kurd elnök egyik tanácsadója.

Hemin Havrami a Twitter közösségi oldalon azt írta, a kurd fegyveres erõk “teljesen készen állnak arra, hogy választ adjanak” a többségében síita milíciákat tömörítõ Hasd es-Saabi (Népi Mozgósítási Erõk) támadására. Ezt a haderõt az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcra hozták létre 2014-ben. Havrami hozzátette, a konfliktust nem a kurdok élezik ki, õk csupán védekeznek, visszaszorítják a kormányerõket, ha támadnak.

Hírdetés

A kormányerõk megkezdték hadmûveleteiket a kurdok ellen Kirkuk tartományban 

Az iraki tábornok kijelentette, a hadsereg erõi visszafoglalják azon állásaikat, amelyeket a kurd fegyveres erõk foglaltak el 2014 júniusában, kihasználva az Iszlám Állam dzsihadista szervezet akkori támadása okozta káoszt. Az iraki kurdisztáni régió vezetése ezzel egy idõben jelentette be, hogy mintegy hatezer fegyveresét dobta át Kirkukba az iraki kormányerõk várható támadására készülve. Az erbíli székhelyû Rudau televíziónak nyilatkozva Koszrat Raszul kurd alelnök azt mondta, hogy csütörtök késõ este küldtek erõsítést Kirkukba, attól tartva, hogy a hadsereg elfoglalja kurd erõk által ellenõrzött olajban gazdag tartományt.

Az olajban gazdag Kirkuk tartomány nem része ugyan az iraki autonóm Kurdisztánnak, de ott is megtartották szeptember 25-ki kurd függetlenségi népszavazást. Az iraki kormány válaszul a népszavazásra számos gazdasági és jogi intézkedést hozott, hogy elszigetelje a kurd területeket. A kurd regionális kormány csütörtök este közölte, hogy az iraki hadsereg Kirkuktól délre jelentõs erõket vont össze, harckocsikat, terepjárókat vezényelt a térségbe, és támadásra készül Kirkuk ellen. Az iraki kormány késõbb visszautasította a kurd biztonsági tanács állítását. “Nem tervezzük, sõt, eszünk ágában sincs megtámadni iraki Kurdisztánt” – mondta a kormány szóvivõje.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »