Pattanásig feszült a helyzet a kanadai fővárosban, a hatóságok már terroristáknak nevezik a kamionosokat – FRISS HÍREK!

Pattanásig feszült a helyzet a kanadai fővárosban, a hatóságok már terroristáknak nevezik a kamionosokat – FRISS HÍREK!

Patthelyzet alakult ki a Ottawában, miután a kamionosok továbbra sem hajlandóak elhagyni a belvárost, a hatóságok pedig mielőbb fel szeretnék számolni a blokádot, csak nem tudják, hogyan. Közben egyre több városra terjed át a hasonló tiltakozás.

Az Ottawai Rendőrségi Tanács rendkívüli ülést tartott szombat délután, de nem sikerült egyértelmű cselekvési tervet kidolgoznia arra, hogy miként távolítsa el a kamionosokat és a támogatóikat a belvárosból, akik több mint egy hete blokád alatt tartják a főváros több kerületét. 

Mint ismert, a kamionosok a kényszeroltás azonnali eltörlését és a járványügyi intézkedések feloldását szeretnék elérni. 

„A lezárás nyolcadik napjánál tartunk. Városunk ostrom alatt áll. Amit látunk, az több, mint Ottawa város problémája. Ez egy országos felkelés. Ez őrültség. Konkrét tervre van szükségünk, hogy véget vessünk ennek” – mondta a testület elnöke, Diane Deans, az ottawai városi tanács tagja.

Az ottawai rendőrfőnök, Peter Sloly azt mondta, a helyi rendfenntartó szervek tehetetlenül állnak a probléma előtt, mivel soha nem volt még szükség arra, hogy „egy ostrom alatt álló várossal foglalkozzanak”. Kifogásolta, hogy a tüntetés feloszlatásához nem áll rendelkezésre forrás és törvényi felhatalmazás.

Deans megkérdezte Sollyt, hogy milyen forrásokra és segítségre van szüksége ahhoz, hogy „most” véget vessen a demonstrációnak, és szeretné-e, hogy a város segítséget kérjen a szövetségi kormánytól vagy akár a katonaságtól. Solly szerint „nincs gyors válasz”, mivel a helyzet folyamatosan változik, és megismételte, hogy „nincs elegendő erőforrásunk a helyzet megfelelő és hatékony kezelésére”.

Hírdetés

Egy ponton Deans azon elmélkedett, hogy a városnak van-e jogalapja egy „törvénytelen tüntetés” feloszlatni a lázadásra hivatkozva, amelynek keretében tömeges letartóztatásokat hajtsanak végre. Majd hozzátette. „nem engedhetjük meg, hogy közösségünkben ez a fajta terrorizmus így folytatódjon.”

Miközben a rendkívül hideg időjárás ellenére a kamionosok nem mozdulnak a fővárosi kerületekből, egyre több kanadai városban hasonló megmozdulásokkal támogatják a kamionosokat.

 Torontó belvárosát szombaton traktoros gazdák lepték el, a nagy méretű járművekkel szemben a rendőrök tehetetlenek voltak. 

Ugyancsak a hétvégén Vancouverben,  Calgary Frederictonban, Reginában és Winnipegben is hasonló megmozdulásokra került sor. 

Az ottawai rendőrség korábban bejelentette, hogy mindent bevetnek a Freedom Convoy leállítására.  Sloly még arra is figyelmeztette tiszttársait, hogy bárkit, aki „élelmet, vizet, üzemanyagot, logisztikát vagy finanszírozást” ad át egy tüntetőnek, azt a törvény alapján fogja büntetőeljárás alá vonni.

Sloly figyelmeztetett, hogy a tisztek gyűjtik a járművezetői azonosítókat és információkat, hogy segítséget nyújtsanak a jövőbeni büntetőeljárásokhoz. 


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »