Pásztor István nyílt levélben reagált Donald Tusk üzenetére

Nyílt levélben reagált Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke csütörtökön Donald Tusk üzenetére, amelyben az Európai Néppárt (EPP) elnöke egy nappal korábban politikailag veszélyesnek és erkölcsileg elfogadhatatlannak nevezte, ha valaki az új koronavírus-járványt arra használja, hogy folyamatos rendkívüli állapotot vezessen be országában.

Az EPP-tag VMSZ elnöke közölte, hogy „a járvány okozta válsághelyzetben a Nyugat-Balkán és Közép-Európa országaiban az emberek határozott cselekvést várnak el kormányaiktól, amelyekkel példamutató módon közösséget vállalnak. A fegyelmezettség és a közösségvállalás egyik oka lehet a történelmi tapasztalatuk, amelynek köszönve különbséget tudnak tenni a diktatúra és a felelős kormányzás között, a békeidők és a válsághelyzet között”.

Hírdetés

Pásztor István megfogalmazása szerint „a járványhelyzet emberéletekről szól, éppen ezért minden megnyilvánulás, amely politikai oldalról intéz támadást a járványhelyzet megfékezéséért küzdelmet folytató felelős kormányzatok ellen, közös esélyünket gyengíti a vírus legyőzésében”. A politikus véleménye szerint az EPP elnökének támogatnia kell „mindazokat a kormányokat és politikusokat, akik emberéletek tízezreinek megmentéséért dolgoznak kormányaikkal, közösen polgáraikkal”.

„A politikai megosztottságot háttérbe kell szorítani. Ezen múlik most a Néppárt politikai családjának hitelessége” – húzta alá Pásztor István, majd hozzátette: az, hogy ebben a helyzetben Donald Tusk „a demokratikus elköteleződés kérdéskörét kiegyenlíti az egészségügyi veszélyhelyzet, a világjárvány miatt szükségből és felelősségből meghozott és meghozandó kormányzati döntésekkel, elveszi az energiát attól a munkától, ami tízezrek életét jelentheti”.

Pásztor István szerint a járvány végét követően újra eljön a politikai kérdések, a politikai párbeszéd ideje, „de ma még a küzdelem napjai állnak előttünk”.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »