Passió a Tettyén – Jézus Krisztus szenvedéstörténetét elevenítik meg virágvasárnap Pécsett

A Jézus Krisztus szenvedéstörténetét megelevenítő szabadtéri misztériumjátékot – amely a jeruzsálemi bevonulástól Jézus kereszthaláláig mutatja be a nagyhét eseményeit – idén március 24-én, virágvasárnap 15 órakor láthatjuk Pécs kivételes szépségű Tettye parkjában.

A Pécsi Egyházmegyei Hivatal 2023-ban határozott arról, hogy a korábbi években nagy érdeklődésre számot tartó passiójátékot, illetve a városi keresztutat évenkénti váltásban rendezik meg. Ennek értelmében a páratlan naptári évben városi keresztutat járnak, a páros években pedig a passió jelenetei elevenednek meg Pécsett.

Idén újdonságot jelent, hogy a hagyományoktól eltérően nem kíséri menet a Jézus Krisztus szenvedéstörténetét megelevenítő szabadtéri misztériumjátékot, hanem ezúttal fix helyszínen, a Mecsek déli oldalán fekvő Tettye park műemlék romjai között idézik fel a passiót, mely méltó helyszínt biztosít a nagyhét történéseinek bemutatására.

Hírdetés

A passiójáték hagyománya eredetileg a szentírási szakaszok templomi felolvasásából fejlődött önálló, dramatizált műfajjá, amelyet ma már világszerte keltenek életre a keresztény közösségek a húsvétot megelőző napokban.

Jézus Krisztus szenvedésének történetét a pécsi Tettyén ez alkalommal a Bólyi Keresztény Színjátszó Közösség viszi színre; közreműködnek a Sopianae Reviviscit Történelmi Hagyományőrző Egyesület, a PécsiKatifi és a Szent Mór Iskolaközpont önkéntes fiataljai. A Bólyi Keresztény Színjátszó Közösség tagjai hónapok óta készülnek a passióra. „Az eddigi felkészülésünket az égiek érezhető áldása kísérte. Azon munkálkodunk, hogy ez az alakuló-formálódó misztériumjáték Krisztus szenvedéséről sokak számára maradandó vallási élményt jelenthessen” – írta Iváncsits Tamás zenei rendező a közösségi oldalán.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »