Pártus temető Iránban

Irán északi, a Kaszpi-tenger déli partvidékén húzódó tartományában egy ősi, pártus temetőt találtak a régészek. A régiót nagyon sokáig sztyeppei lovas népek népesítették be.

A Mazandaran tartományhoz tartozó Vastmin falu sok érdeklődőt vonz, főleg azokat, akik az Arszakida pártus dinasztia emlékeit kutatják. A kis településen ugyanis feltárult egy pártus-kori katakombás temető. A múlt hónapban elkezdődött ásatás igazi szenzációnak számít szakmai körökben. Ugyan a területen már korábban is előkerültek pártus erődök és várak, amelyeket a Kaszpi-térség védelmére emeltek, de ilyen különleges temetkezési hely ritkaságszámba ment ezen a vidéken. A terület egyébként az ókorban sokáig a Hirkánia nevet viselte.

Hírdetés

Véletlen felfedezés

A temetőre egy gázvezeték építése során bukkantak. A beszámoló alapján az ásatást június 6-án kezdték meg, és várhatóan augusztus 6-ig tartanak a munkák. Az ásatás vezetője elmondta, hogy 15 katakombás sírt találtak, ebből csak 9 került elő teljes épségben, a többit vagy kifosztották az ókori kincsrablók, vagy az építőmunkások munkagépeikkel sértették meg.

A katakomba 70 centiméter széles, 1,7 méter hosszú, a magassága pedig 2-2,5 méter között mozog. A szakemberek a következőképpen rekonstruálták a temetkezési rítust: először a holttestet helyezték örök nyugalomra, majd a halott tárgyait temették el vele és a sírt végül sárral és kővel zárták le. A sírban nemcsak egy, hanem több embert is eltemethettek, legalább három csontvázat találtak egy katakombában.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »